Fastfoodketen KFC bouwt nieuw filiaal in Drachten

Fastfoodketen Kentucky Fried Chicken wil in Drachten een nieuwe vestiging bouwen. Het wordt het tweede KFC-restaurant in Fryslân, nadat de keten een jaar geleden de vestiging opende in winkelcentrum De Centrale in Leeuwarden

Het voormalige pand van autobedrijf Hylkema, rechts op de foto, wordt aan twee zijden omgeven door het L-vormige McDonald’s-terrein.

Het voormalige pand van autobedrijf Hylkema, rechts op de foto, wordt aan twee zijden omgeven door het L-vormige McDonald’s-terrein. Foto: Pieter Atsma. Inzet: KFC/Urban Climate Architects

Het restaurant in Drachten moet komen op de voormalige locatie van autobedrijf Hylkema, op een zichtlocatie vanaf de Noorderhogeweg. Het wordt omgeven door het L-vormige terrein van concurrent McDonald’s. Het plan werd gisteren openbaar bij een bespreking in de welstandscommissie van Smallingerland.

Dakterras

Het is de bedoeling dat het nieuwe restaurant twee verdiepingen krijgt, met een dakterras voor de klanten. Eromheen komt een drive, waar automobilisten vanuit de auto hun bestelling kunnen doen.

Hoofd vastgoed van KFC Nederland Pieter Jan Haasnoot wil nog niet veel kwijt over het plan. In een telefonische reactie (KFC was gisteren bij de welstandscommissie vertegenwoordigd door zijn architect) zegt hij dat de vergunningsprocedure nog moet worden doorlopen.

Bouwaanvraag

Haasnoot wil al wel kwijt dat hij rekent op werkgelegenheid voor vijftig mensen, grotendeels in deeltijd. De bouwaanvraag moet nog worden ingediend. ,,We hopen dan rond de zomervakantie van volgend jaar te kunnen beginnen met de bouw”, vertelt hij.

Bij de welstandscommissie werd duidelijk dat de het zorgen voor voldoende parkeerplekken een probleem was voor KFC. Dat is opgelost door een afspraak met sportschool Basic-Fit. De medewerkers kunnen daar hun auto kwijt en de 46 parkeerplaatsen bij het terrein zijn dan alleen voor klanten.

Gemeentelijk stedenbouwkundige Lourens Trimp vond dat wat ,,ongelukkig”. De KFC kan geen gebruik maken van het parkeerterrein van de aangrenzende McDonald’s, ondanks dat daar vaak wat ruimte is. ,,Je hebt straks twee tegen elkaar schurkende situaties: twee zelfstandige fastfoodketens die alles zelf moeten gaan oplossen”, aldus Trimp.

Het bleef gisteren bij een algemene toelichting. De commissie besloot het door te sturen naar de provinciale welstandscommissie Hûs en Hiem, vanwege de omvang en impact van het plan.

Weerstand

Wel werd al duidelijk dat er ook weerstand is tegen de nieuwbouw. De eigenaar van het naastliggende Auto Hofstee zei al dat de Basic-Fit nu al te weinig parkeerplekken heeft. Hij zei verbaasd te zijn over het plan.

Het plan wordt 12 juli inhoudelijk besproken bij Hûs en Hiem.

Nieuws

menu