Een fietser kan net zoveel reiskostenvergoeding krijgen als een automobilist. Maar veel bedrijven weten dat niet

De overheid wil meer bedrijven overhalen werknemers die op de fiets komen dezelfde reiskostenvergoeding te geven als automobilisten. Dat staat in het fietsbeleidsplan dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Fietsers bij het verkeersknooppunt Julianalaan-Aldlânsdyk.

Fietsers bij het verkeersknooppunt Julianalaan-Aldlânsdyk. Foto: Marchje Andringa

Volgens Joris Schouten, woordvoerder van het ministerie mogen bedrijven fietsers net als automobilisten 21 cent per kilometer onbelaste reisvergoeding geven. ,,Het maakt voor de wet niets uit, alleen weten de meeste bedrijven en ook werknemers dat niet. Mensen willen graag groen doen en aan hun gezondheid werken, maar er ook iets aan over houden. We denken dat veel mensen voor de fiets kiezen als daar eenzelfde vergoeding tegenover staat als voor de auto.”

Kostenpost

In eerste instantie lijken bedrijven daarmee met een extra kostenpost komen te zitten. Maar volgens Schouten pakt het juist gunstig uit. ,,Fietsen is gezond en zorgt voor minder ziekteverzuim. Bij drukkerij Zalsman in Zwolle hebben ze zo’n regeling. Daar bleek het ziekteverzuim 1,5 puntprocent naar beneden te zijn gegaan.”

Zijn inschatting dat veel bedrijven niet weten dat fietsers eenzelfde vergoeding kunnen krijgen als forenzen die met de auto komen, lijkt een juiste. Zo is Joyce Walstra, voorzitter MKB-Noord hier niet van op de hoogte. ,,Ik heb er bij bedrijven ook nooit iets over gehoord. Er zijn genoeg ondernemers in het Noorden die fietsen bij het personeel willen stimuleren met fietsplannen en zo. Maar van een reiskostenvergoeding gelijk aan die van automobilisten heb ik niet gehoord terwijl dat best effectief kan zijn, zeker met de huidige brandstofprijzen.”