Fors meer huizen gebouwd in Fryslân in 2021, in vergelijking met vorig jaar

Dit jaar wordt er in Fryslân fors meer huizen gebouwd dan in 2020. De woningbouw stijgt met 7 procent, terwijl de woningbouw landelijk geen groei laat zien, concludeert Bouwend Nederland uit de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar.

Een nieuwbouwwijk in Drachten.

Een nieuwbouwwijk in Drachten. Foto: @

Niet alleen werden er in Fryslân meer huizen gebouwd, ook kwamen er meer kantoren, scholen en bedrijfspanden. Wel werden er minder wegen en andere infrastuctuurwerken aangelegd. Die productie daalde met 4,5 procent.

Daling

Ook de andere noordelijke provincies Groningen en Drenthe hebben een grotere bouwproductie. De totale groei in de drie provincies samen wordt geraamd op 1 procent. Landelijk is er juist sprake van een daling met 1,5 procent.

Vorig jaar kende regio Noord een daling in de bouwproductie van 2,5 procent. In Fryslân gaf vooral de woningbouw met 4 procent een forse daling te zien, tegen een verwachte groei van 7 procent dit jaar.

Orderportefeuilles

De orderportefeuilles van de Friese bouwondernemingen nam ook toe. Had die in het tweede kwartaal van 2020 een gemiddelde omvang van 4,5 maanden werk, nu zit dat op 6,1 maanden.

Over 2020 werden er in Noord-Nederland voor 6000 woningen bouwvergunningen verleend. Dat is 10 procent meer dan het jaar er voor. In het eerste kwartaal van 2021 lag het aantal vergunningen op 1700, waarvan 442 in Fryslân.