Fotoreportages in het kantoor van de oude melkfabriek in Wergea

Na twee jaar leegstand krijgt het eerdere kantoor van de melkfabriek in Wergea een nieuwe functie. Drie ondernemers openen daar vandaag een fotostudio en er zijn ruimtes voor flexwerkplekken. Het moet weer reuring opleveren in het dorp.

Lydia Annema, Regina van der Meer en Wendy de Jong (vlnr) in De Fabriek in Wergea, het eerdere kantoorgebouw van de voormalige zuivelfabriek in het dorp.

Lydia Annema, Regina van der Meer en Wendy de Jong (vlnr) in De Fabriek in Wergea, het eerdere kantoorgebouw van de voormalige zuivelfabriek in het dorp. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Wergea Een opmerking van een van de vriendinnen zorgde ervoor dat drie ondernemers, die zich hebben gespecialiseerd in verschillende takken van fotografie, op zoek gingen naar een gezamenlijke ruimte. ,,We hebben elkaar leren kennen door een workshop die ik jaren geleden heb gegeven”, zegt Lydia Annema uit Burgum. ,,Allemaal hadden we de wens om in een grotere ruimte te kunnen werken en waren we bezig een plek te zoeken. Maar de stap om samen op zoek te gaan, is pas gekomen na de vraag waarom we niet sámen iets zouden kunnen huren.”

Wergea

Vorig jaar begon de zoektocht naar een centrale locatie. ,,En al redelijk snel kwam dit eerdere kantoorpand van de melkfabriek hier in Wergea in beeld.” Met Regina van der Meer uit Franeker en Wendy de Jong uit Hijum heeft Annema sinds 1 januari de sleutels van het complex.

In de weken die volgden moest er, na twee jaar leegstand, het nodige gebeuren. Laminaatvloeren werden gelegd, muren geschilderd, een keukenblok geplaatst en materiaal van de eerdere sportschool verwijderd. ,,Er zaten nog heel veel grote spiegels aan de muren, die zijn nu verdwenen.”

Fotostudio

Wat voor de drie fotografen een groot pluspunt is, is dat de bovenruimte veel buitenlicht binnenlaat. ,,Een groot voordeel voor een fotostudio.” In de afgelopen maanden is de ruimte huiselijk ingericht en kan de opzet aangepast worden aan de opdrachten.

Toch zal niet alle fotowerk nu in de nieuw ingerichte studio plaatsvinden. Annema is al dertien jaar actief als fotograaf (en styliste) en heeft in die periode veel werk verzet op het gebied van bruiloften, woningen en inrichtingen en voor bedrijven. ,,Ik ben klein begonnen, heb een fotostudio gehad in Oentsjerk maar die ruimte was beperkt.”

Voor een deel werk ik buiten de deur en vanuit huis, maar onze woonkamer is ook maar beperkt

Van der Meer, eerder werkzaam in het onderwijs, heeft zich gericht op het fotograferen van kinderen en baby’s. ,,Intussen alweer vier jaar en ook ik wilde graag meer ruimte. Voor een deel werk ik buiten de deur en vanuit huis. Maar onze woonkamer is ook maar beperkt.” De Jong verwacht eveneens de nieuwe ruimte voor haar werk deels te kunnen gebruiken. ,,Fotograferen is voor mij een uit de hand gelopen hobby. Ik heb een passie voor het fotograferen van dieren en wilde daar meer mee doen. Daarnaast maak ik reportages van bruiloften en ben ik in voor andere klussen. Deze ruimtes hier kunnen daar ook voor worden gebruikt.”

Andere gebruikers

Het is niet de bedoeling dat de drie ondernemers alle ruimtes in het pand continu gaan gebruiken. Enkele andere bedrijven vullen al een deel van het pand in ,,en ook is het mogelijk om gebruik te maken van flexwerkplekken en de studioruimtes te gebruiken voor bijvoorbeeld workshops, fairs of evenementen”.

In het oude kantoor met een totale oppervlakte van 750 vierkante meter is een groot deel van de bovenruimte te gebruiken als studio. In verschillende ruimtes op de begane grond ligt er nog het nodige kluswerk te wachten. ,,Ook de tuin rondom het gebouw willen we nog aanpakken”, laat Annema weten. Het pand is gebouwd in 1970, nadat de zuivelfabriek al was afgebroken en op een nieuwe locatie was opgebouwd.

De eerste foto-opdrachten zijn er sinds de ingebruikname van de studioruimtes al geweest. ,,We zijn in februari losgegaan en voor de komende tijd staan er verschillende opdrachten gepland, zoals opnames voor Moederdag en een workshop bloemschikken. Het zal niet zo zijn dat we altijd hier aanwezig zijn voor ons werk. We zijn nog steeds ook veel op locatie aan het werk, maar deze ruimtes bieden ons en ook andere partijen meer mogelijkheden. Om te laten zien wat er hier allemaal kan en hoe dit eerdere kantoor een nieuwe bestemming heeft gekregen organiseren we dan ook open huis.”

Vandaag houdt De Fabriek open huis van 13.00 tot 17.00 uur aan de Fricowei 31 in Wergea op de westkant van het voormalige terrein van de melkfabriek

Vacatures

Financieel Manager

De Zwarte Hond

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Supply Chain Coördinator

Sunoil Biodiesel Holding B.V.

Nieuws

menu