Dit artikel is vandaag gratis

Fries kleinmetaal weer een dag plat door staking. FNV niet tevreden met het 'bizar lage' bod van de werkgevers

In november kwamen de stakers kleinmetaal ook bijeen in de Groene Ster bij Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

Diverse Friese kleinmetaalbedrijven liggen maandag plat vanwege een staking. Personeel kan zich melden bij staakstraten in De Groene Ster in Leeuwarden en het bij Abe Lenstrastadion in Heerenveen.

In november waren er al een aantal 24-uurs stakingen in tal van regio’s, waaronder Fryslân. Volgens Wilma Nieveen van FNV-metaal willen de werkgevers nog altijd niet bewegen in de cao-onderhandelingen. Ze zijn met een bod gekomen voor een loonsverhoging van 1,4 procent. Vakbond FNV wil 5 procent meer loon. ,,Gezien de schaarste aan personeel en de oplopende inflatie is dit een bizar laag bod. Daar kunnen de metaalarbeiders de gestegen energieprijzen niet mee betalen.”

Werktijden

Behalve met het loonbod gaat de vakbond ook niet akkoord met voorstellen over werktijden, vervroegde uitdiensttreding, pensioenopbouw, zorgverlof en vaste banen voor flexkrachten. ,,Wij vinden het belangrijk dat de werknemers eerder kunnen stoppen zodat ze de finish gezond kunnen halen.”

De actiebereidheid is volgens Nieveen net zo groot als bij de eerdere acties. ,,Toen hebben we een aantal bedrijven pijn gedaan.”

Volgens haar doen in ieder geval werknemers mee van Hiatus en SDM in Dokkum, Sri in Feanwâlden, Strukton Worksphere in Leeuwarden en Feenstra verwarming, Mokobouw en VDL, alledrie uit Heerenveen. VDL is weliswaar overgegaan naar van Wijnen bouw, maar de werknemers vallen nog onder de kleinmetaal-cao.

Storm

Met het oog op de verwachte storm worden bij de staakstraten waarschijnlijk geen tenten opgezet. En aan de dranghekken komen geen spandoeken. Nieveen: ,,Maar zo lang er geen code rood is gaat het door.” Na maandag is er steeds in een andere regio in Nederland een 24-uursstaking.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid.

Vacatures

Leerling metaalbewerker

Gicom BV

Technisch tekenaar / Werkvoorbereider

CORN Metaalbewerking

Directeur

Effectus-HR namens Stichting Centrum voor Film in Friesland

Nieuws

menu