Friese bedrijven zijn nog terughoudend met het aanvragen van nieuwe coronasteun

Bijna vijfhonderd Friese bedrijven hebben tot nu toe steun aangevraagd bij de vijfde ronde van Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het aantal bedrijven dat coronasteun kreeg, was bij eerdere rondes aanzienlijk hoger. Zo waren bij de vierde ronde in totaal ruim 2500 aanvragen. Vermoedelijk komen er nog aanvragen bij.

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheid in de coronacrisis.

De horeca neemt zijn verantwoordelijkheid in de coronacrisis. Foto: ANP

Volgens de uitkeringsinstantie UWV, die de regeling beheert, is het niet precies te zeggen waarom de animo tot nu toe relatief laag is. ,,We vragen niet aan bedrijven waarom ze geen aanvraag doen”, aldus woordvoerder Geralt Lammers. Wel zijn er volgens hem twee mogelijke verklaringen.

,,Het kan te maken hebben met de versoepelingen. De meeste aanvragen kwamen ook vanuit de horeca. Dat is de sector die het langste te maken heeft met beperkingen.”

Langer wachten

Een andere factor is waarschijnlijk dat deze ronde langer open is dan voorgaande rondes. ,,Bedrijven hebben nog tot eind juni om steun aan te vragen. Als ze langer wachten met aanvragen, kunnen ze hun omzetverlies beter inschatten. Dan heb je minder risico dat je achteraf geld moet terugbetalen.”

Landelijk zijn tot nu toe bijna 19.000 aanvragen toegekend, goed voor een voorschot van zo’n 380 miljoen euro. Daarvan kwam ruim 40 procent vanuit de horeca en catering. De vijfde ronde is sinds 6 mei geopend. Werkgevers die minstens 20 procent omzetverlies hebben over een periode van drie maanden, komen daarvoor in aanmerking. Het gemiddelde omzetverlies was 61 procent.

Definitieve berekening

Het UWV heeft inmiddels ook van 43.000 aanvragen uit de eerste ronde de definitieve berekening gedaan. Er werden bij die ronde in totaal bijna 140.000 aanvragen gedaan, waarvan zo’n 53.000 inmiddels een definitieve aanvraag hebben gedaan. Van de tweede ronde, waarbij 64.000 werkgevers een voorschot kregen, zijn tot nu toe zesduizend definitieve berekeningen gedaan.