Dit artikel is vandaag gratis

Friese vacatures blijken moeilijk te vervullen en dat geldt voor vrijwel alle sectoren

Kantoor van het UWV in Amsterdam.

De arbeidsmarkt in Fryslân is voor het eerst in een kleine twee jaar weer krap te noemen. Dat betekent dat bedrijven in vrijwel alle sectoren moeite hebben met het vinden van personeel.

Vanuit een werkloosheidsuitkering stroomden afgelopen maand netto 447 Friezen naar werk. Een schamele 2,2 procent van de beroepsbevolking heeft geen baan. Dat meldde het UWV donderdag.

Eind augustus telde de uitkeringsinstantie 7.536 Friese WW’ers. Dat kwam vooral door het invullen van seizoenswerk in de horeca. De afnames waren het grootst op de Waddeneilanden; op Schiermonnikoog en Terschelling waren de WW-uitkeringen zelfs nog maar op twee handen te tellen. De horeca kampt desondanks nog met een schreeuwend tekort aan mensen. En dat geldt nu voor veel meer werkgevers.

In het tweede kwartaal is de arbeidsmarktregio Fryslân gevoegd bij de gebieden met een krappe arbeidsmarkt. Dat was voor het laatst zo in de herfst van 2019, toen Nederland nog geen coronapatiënten en -maatregelen kende. In bijna alle Friese sectoren is het voor organisaties lastig om werknemers te vinden. Uitzondering zijn de creatieve en taalkundige beroepen, verkoopfuncties en pedagogisch werk. Binnen sectoren zijn er wel verschillen: zo zijn specialistische verpleegkundigen veelgevraagd, maar sociaal werkers minder.

Landelijk zit 2,3 procent van de beroepsbevolking met een WW-uitkering thuis, tot een totaal van 224.227. Dat is economisch gezien erg laag. Landelijk is er overal tekort aan mensen, in Zeeland en Midden-Utrecht is de arbeidsmarkt zelfs zeer krap. Onder de Friese gemeenten heeft Leeuwarden het hoogste werkloosheidspercentage met 2,7 procent.

Vacatures

Financieel Manager

De Zwarte Hond

Baliemedewerker

Stedelijk Museum Meppel

Lid Raad van Toezicht

Zonnehuisgroep Noord

Nieuws

menu