Woningen in Friesland gaan nog flink duurder worden, mede door de angst om achter het net te vissen

De Friese huizenprijzen blijven hard stijgen, nog harder dan de Rabobank eerder dit jaar verwachtte. Kopers kampen met ‘fear of missing out’; de angst om achter het net te vissen.

De woningkrapte in Nederland neemt toe.

De woningkrapte in Nederland neemt toe. Foto: ANP

Nog nooit stegen de huizenprijzen in Nederland in euro’s gerekend zo hard als het afgelopen jaar, meldde de Rabobank dinsdag. ,,In een jaar tijd met gemiddeld zo’n 40.000 euro”, zegt Stefan Groot, econoom bij de Rabobank, in een persbericht. En de prijzen blijven voorlopig stijgen, gemiddeld met 10,9 procent in 2021 en met nog eens 4,6 procent in 2022.

Dat geldt ook voor de prijzen in Fryslân. ,,Daarmee stijgen de huizenprijzen in 2021 duidelijk harder dan in 2019 en 2020. Dit jaar wordt naar verwachting ook het eerste jaar sinds 2001 waarin over het hele jaar gemiddeld sprake zal zijn van een prijsgroei in dubbele cijfers”, aldus De Groot.

Eerder dit jaar hield de Rabobank het nog op een groei van 8 procent in 2021 en 4 procent in 2022. ,,Maar de woningmarkt heeft de afgelopen kwartalen duidelijk aan momentum gewonnen.” Daarbij spelen meerdere factoren een rol. Zo zijn de economische vooruitzichten gunstig, nu de wereld langzaam de coronapandemie achter zich laat. Ook drijft het afschaffen van overdrachtsbelasting voor starters de prijs op.

Agressiever bieden

Er is nog een belangrijke factor. ,,Dat is dat het zeer lage aantal te koop staande woningen en de korte doorlooptijd naar ons idee sterk het gevoel van een fear of missing out stimuleren, ofwel de angst om achter het net te vissen. Huizenkopers gaan daardoor nóg agressiever bieden.”

De afgelopen jaren zijn mensen al agressiever gaan bieden, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. In 2020 werd ongeveer de helft van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In 2017 was dat nog zo’n 13 procent. In de meeste Friese gemeenten werd vorig jaar nog iets onder de vraagprijs betaald. Wel lagen de vraagprijs en de koopprijs aanzienlijk dichter bij elkaar dan in 2017. Zo lag de prijs die gemiddeld in Heerenveen werd betaald in 2017 3,3 procent onder de vraagprijs. Vorig jaar was dat 0,8 procent.

Verhuizing uitgesteld

Volgens De Groot worden woningen in een krappe markt vaker per opbod verkocht. ,,Waarbij het de kunst is om met een concurrerende vraagprijs zoveel mogelijk gegadigden aan te trekken. Een verkrappende woningmarkt gaat hierdoor gepaard met extra stijging van huizenprijzen. Ook maakt een krappe markt het voor doorstromers, die steeds minder keuze hebben, lastiger om een nieuwe woning te vinden. Hierdoor stellen sommige potentiële doorstromers hun verhuizing uit. Dit verergert de krapte op de woningmarkt.”

Woningenwebsite Funda concludeerde gisteren ook dat het woningaanbod afneemt, en dat de concurrentie per woning toeneemt. Een gunstig signaal is mogelijk wel dat de verkoopintentie in mei hoger lag dan voorgaande maanden. ‘Eerdere stijgingen in verkoopintentie leidden echter nog niet tot een kantelpunt’, aldus Funda. Ook blijft de verkoopintentie gemiddeld genomen laag.

Naar landelijke regio’s

De Friese prijsstijging voor 2021 en 2022 wijkt amper af van het landelijke gemiddelde. Wel zijn er regionale verschillen. Voor Flevoland wordt dit jaar een prijsstijging van 16 procent verwacht, en voor Groot-Amsterdam en het Gooi en Vechtstreek 9 procent. ,,Huishoudens laten regio’s waar de betaalbaarheid onder druk staat vaker links liggen, om hun geluk in meer landelijke regio’s te beproeven.”