GGD Fryslân doet aangifte wegens intimidatie door activisten op school in Drachten

GGD Fryslân en ROC Friese Poort gaan aangifte doen bij de politie vanwege intimidatie door tegenstanders van vaccinatie. Maandag werd een voorlichtingsbijeenkomst van de GGD over vaccinatie op de mbo-school Friese Poort in Drachten verstoord door demonstranten.

Een zorgmedewerker laat zich vaccineren tegen het coronavirus in een vaccinatielocatie van de GGD.

Een zorgmedewerker laat zich vaccineren tegen het coronavirus in een vaccinatielocatie van de GGD. Foto: ANP

Zij beledigden daarbij GGD-medewerkers, schoolpersoneel en studenten. Het bleek hierbij te gaan om antivaccinatie-activist Elke de Klerk van de actiegroep Artsen voor Waarheid en haar advocaat Arno van Kessel uit Leeuwarden.

Diezelfde maandag bezocht Van Kessel met twee andere activisten een prikbus van de GGD in Opeinde. In een filmpje dat op internet is geplaatst, is te zien hoe hij zich wil laten ‘injecteren’ op voorwaarde dat de GGD-medewerkers hun namen zetten onder een document. Ook dreigt hij het personeel met strafrechtelijke vervolging.

Belemmering

,,Omdat ze onze medewerkers onheus bejegenden en vals beschuldigden, melden we dit bij de politie”, laat GGD-woordvoerder Jan Arendz weten. Het komt vaker voor dat er kleine groepjes demonstreren bij vaccinatielocaties van de GGD, zoals recentelijk bij de prikbus op het Cambuurplein in Leeuwarden. „Dat mag, maar als ze intimideren, dreigen of ons in het werk belemmeren, schakelen we de politie in. In dit geval zijn we belemmerd in ons werk en voelen we ons geïntimideerd.”

Advocaat Van Kessel was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.