Er is geen kans op een doorstart van AutoSchat uit Burgum, faillissement kwam na perikelen herfinanciering

Voor AutoSchat is er geen zicht op een doorstart van werkzaamheden. Volgens curator Rudolf Knegtering hebben perikelen met een herfinanciering het bedrijf de das omgedaan. De investering in een nieuw pand en daarna de kredietcrisis, die begon in 2008, leidden eerder tot moeizame jaren voor het veertig jaar oude bedrijf.

 Het bedrijfspand van AutoSchat in Burgum.

Het bedrijfspand van AutoSchat in Burgum.

Curator Rudolf Knegtering van Rotshuizen Geense Advocaten kan nog niet heel veel over de oorzaken van het faillissement kwijt, maar duidelijk is al wel dat de problemen hun oorsprong vinden in het jaar van de verhuizing van het bedrijf vanuit Tytsjerk naar een nieuw pand in Burgum. ,,Direct erna begon de kredietcrisis. Dat had met het nieuwe pand grote gevolgen voor het bedrijf. De perikelen werden groter met de herfinanciering afgelopen jaar en de afspraken daarbij. Het ging al een tijd niet fantastisch. Uiteindelijk is het faillissement door het bedrijf zelf aangevraagd.”

De onderneming is 5 juli failliet verklaard. Een doorstart zit er volgende curator niet in. ,,Die kans is er niet. Het pand en de inventaris is van een ander. Ik heb begrepen dat er al andere plannen zijn voor het pand. Ook de auto’s die er nu zijn, zijn voor het grootste deel niet in bezit van Schat. Na het faillissement, dat door het bedrijf zelf is aangevraagd, zijn de lopende zaken zoals schadeherstel afgerond en zijn de werkzaamheden beëindigd.”

Personeel

Bij het failliete bedrijf waren elf man aan het werk, inclusief de zaterdaghulpen. Hen is door Knegtering ontslag aangezegd. AutoSchat was onder andere Mercedes-Benz-specialist en maakte leaseauto’s van Friesland Lease verkoopklaar voor veilingen. ,,Dat betekende herstel van kleine schades, onderhoud en een beurt geven.”

Het garagebedrijf had eerder ook een wasstraat, een tankstation en in het pand was tot voor kort een fietsenzaak gevestigd, Giant Store. Wasstraat en tankstation waren al voor het faillissement verkocht. Giant Store is verhuisd naar een andere locatie in het dorp.