Circulair ondernemen: van fosfaat uit rioolslib maakt SusPhos gifvrije vlamvertragers

Ze wonnen begin september de titel ‘Friese startup van het jaar’. Maar volgens directeur Marissa de Boer is SusPhos uit Leeuwarden, dat fosfaat terugwint uit afvalwater, de startup-fase al bijna voorbij.

SusPhos-directeur Marissa de Boer met Alex Buikstra aan het werk in het laboratorium bij de waterzuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslân.

SusPhos-directeur Marissa de Boer met Alex Buikstra aan het werk in het laboratorium bij de waterzuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslân. Foto: Jaap Schaaf

Nog geen tweeënhalf jaar geleden begon De Boer met twee andere medewerkers van de Universiteit van Amsterdam aan een nieuw proces om fosfaat uit slibas en struviet te winnen. Daar zijn wereldwijd al eerder pogingen toe gedaan, maar door hoog energie- en waterverbruik leverden die geen winstgevende handel op. De plannen voor een eerste fabriek voor grootschalige productie zijn bij SusPhos echter al vergevorderd en over vijf jaar hoopt het bedrijf met een tweede fabriek erbij winstgevend te zijn.

Oplosmiddelen

Vacatures

Leerling metaalbewerker

Gicom BV

Vakmannen GWW-Grondwerkers-Stratenmakers-Chauffeur vrachtwagen

Wegenbouw De Wilde bv

Unitmanager

Talent Performance namens BBC Bouwmanagement

Nieuws

menu