Hogere melkprijzen door afnemende coronadreiging

Zuivelbedrijf FrieslandCampina betaalt in juni gemiddeld 38 euro voor honderd kilo melk. Doordat de westerse wereld stapje voor stapje in verband met corona opengaat, stijgen de prijzen met vijftig eurocent ten opzichte van mei. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

De garantieprijs die FrieslandCampina in juni betaalt aan ledenboeren is bekend.

De garantieprijs die FrieslandCampina in juni betaalt aan ledenboeren is bekend. Foto: ANP

De melkprijzen maakten vorig jaar een grote duikeling als gevolg van de coronapandemie. Dat kwam onder meer doordat de vraag naar zuivelproducten afnam toen bijvoorbeeld de horeca dicht moest. Sinds eind vorig jaar stijgen de prijzen weer. De stijging in juni blijft wel enigszins beperkt, omdat de wereldvraag getemperd wordt ‘door een nieuwe coronagolf die enkele opkomende markten treft’, aldus FrieslandCampina. In de prijsstijging van juni zit ook een correctie van zo’n dertien cent, omdat de zuivelvraag in mei iets hoger lag dan verwacht.

De prijzen voor biologische melk blijven deze maand op 48,75 euro per honderd kilo. Deze prijs is al een tijdje stabiel door ‘stabiele onderliggende marktontwikkelingen’.

De bedragen betreffen de garantieprijs, die onder meer gebaseerd is op de gemiddelde jaarprijzen voor melk. De garantieprijzen vormen een reflectie van de markt voor boerderijmelk. Is er veel vraag, dan stijgt de prijs. De prijs is afhankelijk van de gehaltes eiwit, vet en lactose in de melk, en kan dus verschillen per melkveehouder.