Dit artikel is vandaag gratis

Huisstof zit vol chemische bestrijdingsmiddelen, blijkt uit onderzoek in Fryslân en Groningen

Landbouwgif in een boomgaard in Asperen (Gelderland). Foto: Shutterstock

Resten van bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt zijn volgens voorlopige resultaten van een groot Europees onderzoek bijna overal in onze leefomgeving terug te vinden. Ook mensen en dieren dragen ze bij zich. Residuen van bestrijdingsmiddelen zitten volop in huisstof. Glyfosaat komt het meest voor.

Dat concludeert Wageningen University and Research (WUR), dat deelneemt aan het onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. Chemische bestrijdingsmiddelen worden sinds de jaren zestig van de vorige eeuw volop gebruikt in de Europese landbouw. Sommige middelen zijn inmiddels verboden omdat ze schadelijk zijn gebleken voor milieu en gezondheid, maar ook verboden middelen zijn nog volop te vinden. Niet alleen in het milieu, maar ook in huis.

De Wageningse wetenschappers deden onder meer onderzoek bij 24 boeren in Groningen en Fryslân, 23 buren van boeren en bij 24 inwoners van de stad Groningen. In bijna alle monsters die ze namen vonden ze residuen van bestrijdingsmiddelen. In huisstof blijken vaak kleine concentraties van meer dan honderd middelen te zitten.

In sommige stofzuigerzakken van boeren werden 144 middelen gevonden, in volgens de onderzoekers soms hoge concentraties. In totaal werden 170 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. Ongeveer driekwart van de gevonden middelen zijn toegelaten op de markt, een kwart is verboden.

Dat maakt nog eens duidelijk dat stoffen jaren nadat ze van de markt zijn gehaald nog terug te vinden zijn. Ook in bloed, urine en poep van boeren en ook in hun omgeving zijn residuen van middelen aanwezig. Zowel in huis als in de bodem, gewassen, de lucht en het water zijn de gifstoffen gevonden.

Een deel van de boeren die deelnamen aan de studie boert biologisch, maar ook bij hen en bij de stadsbewoners werden resten bestrijdingsmiddelen aangetroffen. De concentraties waren bij de deelnemende biologische boeren tien keer lager dan bij niet-biologische boeren.

Vacatures

(Persoonlijk) begeleider

Trajectum

Lid Raad van Toezicht | financieel profiel

Talent Performance namens Alliade

Werken op de SEH, OK of IC?

Ommelander Ziekenhuis Groningen

Nieuws

menu