Installatiebedrijf Pranger-Rosier overgenomen ‘uit luxe’

Installatiebedrijf Pranger-Rosier uit Dokkum wil verder groeien nu het is overgenomen door technisch dienstverlener Unica. ,,Dit is geen overname uit noodzaak, maar een uit luxe”, aldus directeur Marc Mulder.

Pranger-Rosier had wel zelfstandig verder gekund, maar kan als onderdeel van Unica veel makkelijker grote investeringen doen.

Pranger-Rosier had wel zelfstandig verder gekund, maar kan als onderdeel van Unica veel makkelijker grote investeringen doen. Foto: ANP

Ga op een willekeurige plek in Fryslân staan, en binnen afzienbare tijd komt er een wagen van Pranger-Rosier voorbij. Het bedrijf met 250 medewerkers is een bekende naam in de provincie, beaamt Mulder. ,,Zeker. We zijn een echt familiebedrijf, ontstaan in Dokkum en omstreken. We bestaan dit jaar 54 jaar en zijn uitgegroeid tot een grote speler in de noordelijke installatiemarkt.”

Het bedrijf staat er financieel goed voor. Niettemin was het volgens Mulder niet groot genoeg om goed het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de toekomst. ,,Er staan in de installatiemarkt veel ontwikkelingen op stapel. Verduurzaming, internationalisering, automatisering, integratie van ict. Nu we deze stap hebben gezet met zo’n grote speler met kennis in huis, kunnen we daar ook als regionale speler in verder.”

Dat hád ook wel als zelfstandig regionaal bedrijf gekund, denkt Mulder. ,,Maar je moet veel investeren in ontwikkeling. Als middelgroot en regionaal bedrijf is dat een stuk lastiger.” De toenadering kwam eind vorig jaar vanuit Unica.

de overname komt een einde aan de formele verbintenis van de families Pranger en Rosier met het bedrijf. Zij richtten het bedrijf in 1967 op. De families zaten al een jaar of vijf niet meer in de directie en verkopen nu ook hun aandelen. ,,We leggen straks geen verantwoording meer af aan de familie, maar in Hoevelaken bij de directie van Unica”, aldus Mulder. De naam Pranger-Rosier blijft wel bestaan.

Pranger-Rosier bestaat uit vier takken, die in drie vestigingen zitten. Al deze locaties blijven en ook voor klanten verandert er weinig. Ook de directie blijft in dienst. Volgens Mulder gaf de ondernemingsraad een positief advies.

Groei belemmerd

De overname is gericht op uitbreiding van de werkzaamheden en specialismen. Er zullen eerder werknemers bijkomen dan weggaan. ,,Er staan ons geweldige uitdagingen te wachten waar we te weinig mensen voor hebben. Dus een afscheid van mensen is niet aan de orde. Onze grootste uitdaging is om mensen te laten instromen in de installatiebranche. De gebrekkige beschikbaarheid van mensen belemmert onze groei. De overname kan daarin helpen.”

Unica verwacht de komende jaren meer overnames te doen. John Quist, directeur van Unica, meldt in een persbericht dat de samenvoeging beide bedrijven veel voordelen kan bieden. ‘De acquisitie van Synto in Zeeland in 2019 was een vergelijkbare overname die gericht was op verdere regionale uitbreiding van onze dienstverlening. Regionale verankering blijft onderdeel van de acquisitiestrategie, in combinatie met versterking van onze gespecialiseerde bedrijvenclusters.’