Dit artikel is vandaag gratis

Jan Derck van Karnebeek wordt de nieuwe baas van FrieslandCampina

Jan Derck van Karnebeek, de nieuwe baas bij FrieslandCampina Foto: FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft een opvolger gevonden voor topman Hein Schumacher die de nieuwe baas wordt van verzorgings- en levensmiddelenconcern Unilever. Jan Derck van Karnebeek neemt per 1 juni de leiding over bij de zuivelcoöperatie.

Van Karnebeek is momenteel nog directeur van GreenV, een internationaal opererende bedrijvengroep in de tuinbouwsector. Eerder werkte hij jarenlang voor Heineken. Bij de bierbrouwer schopte hij het tot commercieel directeur en hij was er lid van het zogeheten Executive Team.

,,Hij staat bekend als een teamspeler die de lat hoog legt voor zichzelf en anderen”, zegt Sybren Attema, voorzitter van de raad van commissarissen van FrieslandCampina.

FrieslandCampina is een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld. Bij de onderneming zijn duizenden melkveehouders aangesloten in Nederland, België en Duitsland. Via de coöperatie zijn zij niet alleen leverancier, maar ook eigenaar en toezichthouder van het bedrijf.

Uitdaging

Van Karnebeek krijgt meteen te maken met een uitdaging. Voor dit jaar verwachtte het bedrijf tijdens de presentatie van de jaarcijfers in februari een moeizame markt met dalende melkprijzen, wat de winstgevendheid aantast. Ook de gedaalde koopkracht bij consumenten zal zich waarschijnlijk laten voelen, net als de aangekondigde belastingverhoging op zuivel.

Vorig jaar boekte FrieslandCampina nog een hogere omzet en winst en kregen aangesloten melkveehouders een recordbedrag uitgekeerd. Die gestegen resultaten waren onder andere het gevolg van prijsverhogingen die het zuivelbedrijf doorvoerde om hogere kosten op te vangen. Ook zag onderneming de leveringen aan de horeca sterk toenemen omdat er nauwelijks coronabeperkingen meer waren.

Vacatures

Lefier heeft meerdere vacatures

Lefier

(Persoonlijk) begeleider

Trajectum

Werkvoorbereider Infra

Geomaat

Nieuws

menu