Dit artikel is vandaag gratis

KLM schrapt vluchten na oproep om drukte te voorkomen op Schiphol

KLM-grondpersoneel laadt bagage in een vliegtuig. Foto: Shutterstock

Luchthaven Schiphol heeft aan alle luchtvaartmaatschappijen gevraagd komend weekend maatregelen te nemen om drukte zoals vorig weekend tegen te gaan. Dat zegt luchtvaartmaatschappij KLM in een bericht aan het personeel. De vliegmaatschappij laat weten te verwachten vrijdag vluchten te moeten schrappen. Hoeveel vluchten het zijn, is nog niet bekend.

‘KLM gaat op korte termijn met Schiphol om de tafel om te bespreken welke meer structurele oplossingen zij voor ogen hebben’, staat in de interne memo. De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat het belangrijk blijft dat passagiers op tijd naar de luchthaven komen.

Schiphol bevestigt in gesprek te zijn met luchtvaartmaatschappijen over een oplossing om ‘de druk op het hele systeem te verlichten’. De luchthaven heeft ze daarom verzocht om boekingen voor dit weekend te schrappen. Voor de periode tussen 2 en 8 mei vraagt het vliegveld luchtvaartmaatschappijen om geen nieuwe boekingen aan te nemen. Het is nog niet duidelijk hoezeer de passagiersstroom moet slinken om de situatie beheersbaar te houden.

Wilde staking

Vorig weekend kampte Schiphol met grote drukte door een wilde staking bij personeel. Vluchten waren daardoor vertraagd of werden geannuleerd. Bagage van passagiers kon niet mee of moest worden nagestuurd naar bestemmingen. Afgelopen week had de luchthaven nog last van de nasleep van de staking. Volgens KLM komt de drukte van de afgelopen dagen door tekorten aan personeel bij de beveiliging, waardoor lange rijen ontstonden.

Ook Schiphol zegt dat personeelsgebrek de hoofdoorzaak is van de problemen. „We hebben keihard geworven, maar de arbeidsmarkt is erg krap”, legt hij uit. „Over de gehele linie zijn er personeelstekorten, van de parkeerwachten tot aan de security.”

Reisorganisator TUI laat weten geen vakanties en dus ook geen vluchten te willen schrappen. Budgetmaatschappij easyJet, met een marktaandeel van 10 procent op Schiphol, is ook niet van plan op voorhand vluchten te annuleren, maar raadt passagiers wel aan actuele vluchtinformatie bij te houden.

„Dit zijn vakantievluchten van mensen die daar al twee jaar naar uitgekeken hebben”, zegt een woordvoerster van TUI. De touroperator zegt „vanzelfsprekend” al maatregelen te hebben genomen om de drukte te beheersen op de luchthaven. „Er lopen mensen die de zaak stroomlijnen, maar op enig moment is het ook niet meer in onze handen.”

Vacatures

Vakmannen GWW-Grondwerkers-Stratenmakers-Chauffeur vrachtwagen

Wegenbouw De Wilde bv

Technisch tekenaar / Werkvoorbereider

CORN Metaalbewerking

Lid Raad van Toezicht | financieel profiel

Talent Performance namens Alliade

Nieuws

menu