Een artist impression van de nieuwe horecazaak Sophias in het voormalige pand van Aegon in Leeuwarden. Dat gebouw wordt momenteel verbouwd.

Koffiebar, bistro en fine dining: horecahotspot Sophias start in het stationsgebied van Leeuwarden

Een artist impression van de nieuwe horecazaak Sophias in het voormalige pand van Aegon in Leeuwarden. Dat gebouw wordt momenteel verbouwd. Foto: Sophias

Een koffiebar, een bistro en fine dining; het nieuwe horecaconcept Sophias biedt het straks allemaal in het stationsgebied in Leeuwarden. En wat betreft horeca-ondernemers Jochem van der Schoot en Willem Nicolai is Leeuwarden nog maar het begin voor Sophias.

Van der Sloot ( Eurohotel en hotel WKNDS) en Nicolai (Fellini, Doozo) zijn beiden gepokt en gemazeld in de horecabranche, maar gezien de coronacrisis is het openen van een nieuwe horecazaak in het voormalige pand van Aegon best spannend, geeft Van der Schoot toe. ,,Maar de plannen lagen er natuurlijk al voor corona, en we hebben een goed gevoel bij de locatie.”

Creatief zijn

Het virus schopte wel de financieringsplannen overhoop. ,,Waar voorheen de banken onze grote vriend waren, doen die nu niets met horeca. Dus moesten we creatief zijn.” De ondernemers wendden zich onder meer tot leveranciers en private investeerders, en leggen veel eigen geld in. ,,Op die manier hadden we de begroting vrij vlot rond.”

Een koffiebar met dertig verschillende koffies. Dat is iets dat Leeuwarden nog niet echt heeft. En er komt haute friture; een luxe snackkiosk

Naar verwachting gaan de deuren in juni of juli open. Wie binnentreedt ziet een eclectische horecaverzameling, met als middelpunt een binnentuin met maximaal vierhonderd zitplaatsen. ,,Die maakt het concept uniek”, vindt Van der Sloot. In de zaak is ruimte voor onder meer een bistro en een restaurant in het hogere segment. ,,En een koffiebar met dertig verschillende koffies. Dat is iets dat Leeuwarden nog niet echt heeft. En er komt haute friture; een luxe snackkiosk.” In de tuin is ook ruimte voor bijvoorbeeld kleinschalige optredens of lezingen.

Brede doelgroep

De ondernemers richtten zich dus op een brede doelgroep. ,,Er zitten hier kantoren, er wonen studenten, het is geschikt voor bruiloften, en ook gewoon voor de vrijdagmiddagborrel”, somt Van der Vloot op. Sophias zal van ’s ochtends vroeg tot in de late uurtjes geopend zijn.

Aan de locatie zelf kunnen we niet veel doen, want het is een huurpand. Maar we werken wel zo veel mogelijk met lokale en duurzame producten

De ondernemers houden rekening met duurzaamheid. ,,Aan de locatie zelf kunnen we niet veel doen, want het is een huurpand. Maar we werken wel zo veel mogelijk met lokale en duurzame producten, en willen zo weinig mogelijk afval hebben.” Zo worden etensrestjes verwerkt tot toppings voor de haute friture.

Lees ook: De Wijn & Whisky Schuur in Scharnegoutum, het huwelijksbureau tussen wijnboer en consument

Het stationsgebied krijgt er met Sophias een grote werkgever bij. ,,Ik denk dat we in totaal 100 tot 150 mensen nodig hebben”, aldus Van der Vloot. ,,Het is echt een behoorlijke zaak.”

Uitrollen

En het blijft momenteel niet bij het voormalige Aegonpand. ,,We willen het merk zo goed mogelijk neerzetten. Leeuwarden is de basis, en daarna willen we het concept uitrollen. Dat kan in zijn geheel, maar ook in onderdelen. Als we bijvoorbeeld een goede plek vinden voor een koffiebar, kan dat ook los uitgerold worden.”

Lees ook: Groente- en fruitverwerker FruitSap uit De Westereen werkt voortaan in een mobiel fabriekje

Een eerste uitbreiding lonkt al. ,,We hebben contact met een projectontwikkelaar voor een locatie in Groningen. Die kan van dezelfde grootte worden als die in Leeuwarden.”