Krapte op de woningmarkt houdt aan: Noordoost-Fryslân kent de hoogste prijsstijging van Nederland

De woningmarkt in Nederland is volgens de NVM nog krapper geworden. De gemiddelde woningprijs is de grens van vier ton gepasseerd. Ook in Fryslân is de woningmarkt krapper dan ooit.

Ook in Fryslân is de woningmarkt in 2021 krapper geworden.

Ook in Fryslân is de woningmarkt in 2021 krapper geworden. Foto: Geert Veldstra

Het woningaanbod in Nederland is nog verder afgenomen. Dat blijkt uit de woningmarktcijfers van het tweede kwartaal van dit jaar van de NVM. Landelijk steeg de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning naar gemiddeld 410.000 euro. Dat is een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar en daarmee de grootste stijging sinds 1995, toen de metingen begonnen.

Volgens Bart Knijff van Brainbay, de organisatie die de cijfers maakt voor de NVM, steeg de gemiddelde woningprijs in Fryslân naar 307.000 euro. Dat is een stijging van ongeveer 22 procent ten opzichte van vorig jaar.

Grote prijsstijgingen

In het noordoosten van Fryslân steeg de gemiddelde woningprijs zelfs met 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is de hoogste stijging in heel Nederland. In de NVM-regio Oost-Fryslân (het noordoosten van de provincie) is de gemiddelde prijs van een woning nu 308.000 euro.

Volgens Marc van der Lee, woordvoerder van de NVM, is deze regio aantrekkelijk geworden voor Randstedelingen. Vanwege het coronavirus wordt er veel meer thuis gewerkt en daarom vinden mensen de kwaliteit van wonen en de ruimte steeds belangrijker worden. ,,Het maakt eigenlijk niet meer zo gek veel uit waar je woont, als je maar een paar dagen naar je werk toe moet. De thuisplek wordt belangrijker’’, zegt Van der Lee.

Willem Donker, voorzitter van de NVM in Fryslân, beaamt dat. ,,Door corona wordt gedacht dat thuiswerken ook wel vanuit de provincie kan’’, zegt hij. ,,En met een beetje mazzel zien ze dan ook nog een ree in de tuin. Daar kicken ze op.’’

Van der Lee ziet door het coronavirus een trend ontstaan en die verklaart ook de grote prijsstijgingen: ,,Randstedelingen hebben een aardig budget. Voor woningen in het noorden wordt stevig betaald’’, verklaart Van der Lee.

Dat past ook bij de cijfers: volgens Knijff wordt in het oosten van Fryslân 72 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht, het hoogste percentage in de provincie. Gemiddeld wordt er 8 procent boven de vraagprijs geboden, maar Donker maakt zelfs uitschieters mee van 20 tot 25 procent boven de vraagprijs: ,,Overbieden is bijna de norm geworden.’’

En waar het normaal drie tot vier maanden duurt voordat een woning verkocht is, wordt een woning in Fryslân nu in vijfentwintig dagen verkocht.

Niet alleen Randstedelingen trekken meer naar het noorden van Fryslân. Ook starters vanuit bijvoorbeeld Drachten zoeken steeds meer in de noordelijke dorpen. ,,Dat is een fenomeen dat er drie jaar geleden nog niet was’’, zegt Donker.

Appartementen

De appartementen zijn het type woning in Fryslân waar de prijs het hardst van is gestegen, namelijk met 32 procent. ,,Alle woningtypen zijn in het aantal transacties gedaald, behalve de appartementen. Dat is opvallend’’, zegt Knijff. Voor een appartement in Fryslân ligt de gemiddelde prijs op 242.000 euro. De tussenwoningen zijn in de provincie met 212.000 euro het goedkoopst.

Volgens Donker is er de laatste tien jaar te weinig aandacht geweest voor de toenemende vraag naar appartementen. ,,Senioren in bijvoorbeeld de regio Heerenveen zoeken naar een appartement. Dan zijn er twintig tot vijfentwintig gegadigden. Senioren wonen nu veel langer in een dezelfde woning dan vroeger. Er is gewoon niks.’’

Vooruitzichten

Het totaal aantal verkochte woningen in de provincie ligt op 1096 transacties. Dat is 22 procent minder ten opzichte van vorig jaar. De krapte-indicator is in Noordwest-Fryslân met 1,3 het laagst in de provincie. Dat betekent dat een koper bij de zoektocht hier nog maar uit minder dan twee woningen kan kiezen. Landelijk ligt de krapte-indicator op 1,4. Daarmee is de woningmarkt nu krapper dan ooit, stelt de NVM. Volgens Knijff heeft een evenwichtige markt een indicator tussen de 5 en 10.

De vooruitzichten schat de NVM niet heel positief in. Door het coronavirus is de besluitvorming rondom grootschalige nieuwbouwprojecten vertraagd, waardoor op korte termijn minder nieuw aanbod op de markt zal komen. De nieuwbouwmarkt zal daarom voorlopig krap blijven.

Voor Fryslân is dat niet anders. ,,Het hele verhaal staat of valt met vraag en aanbod’’, zegt Donker. Er moet worden bijgebouwd, maar daar komt veel bij kijken: zo moet de grond gereed worden gemaakt, moeten bestemmingsplannen worden aangepast en moeten er aannemers zijn. ,,In de praktijk ben je dan drie jaar verder’’, legt Donker uit. ,,Het is heel lastig.’’