De kloof tussen arme en rijk aanpakken? Een economie gebaseerd op gemeenschappelijk bezit kan daar voor zorgen, denkt Damaris Matthijsen

Woningnood, stikstof- en klimaatcrisis, een groeiende kloof tussen stad en platteland en tussen arm en rijk. Nederland loopt aan alle kanten vast. Met een economie gebaseerd op gemeenschappelijk bezit denkt Damaris Matthijsen een uitweg te bieden. In een workshop woensdag in Stiens legt ze het hoe en waarom uit.

Damaris Matthijsen met haar boek.

Damaris Matthijsen met haar boek. Foto: FD

Als kind worstelde Damaris Matthijsen (51) oprichter van het bedrijf Economy Transformers , er al mee dat sommige mensen heel rijk zijn en anderen haast niet rond kunnen komen. Het was na haar veertigste dat ze met een groep gelijkgezinden een alternatief ontwikkelde voor de vrije markt voor grond en kapitaal, in haar ogen de oorzaak van de kloof tussen rijk en arm. Via het mechanisme van ‘geld maakt geld’ weten in vrijemarkteconomieën kleine groepen steeds meer privébezit te vergaren. Dat wordt in Europa weliswaar bijgestuurd door de staat, maar rijke elites weten zich daar steeds weer aan te ontworstelen. ,,Het Rijnlands model zoals we de door de staat bijgestuurde vrijemarkteconomie noemen, piept en kraakt steeds harder. De sociale ongelijkheid groeit, net als het protest ertegen.”

Vacatures

Rayon Manager Noord Nederland

Triflex BV

Werk jij straks bij Van den Brug?

Van den Brug

Lid Raad van Toezicht

Radiotherapeutisch Instituut Friesland

Nieuws

menu