De landbouw weet de uitstoot van stikstof nog niet omlaag te krijgen. Is het beleid te vrijblijvend? 'Alleen de maximumsnelheid van 100 kilometer op de snelweg is verplicht, de rest is op vrijwillige basis'

In 2020 nam de stikstofuitstoot van de landbouw vergeleken met 2019 met 4,5 procent toe tot 307 miljoen kilo, blijkt uit CBS-cijfers gebaseerd op de mineralenbalans. Het beleid is te vrijblijvend, meent stikstofdeskundige Jan Willem Erisman.

De nieuwe ministers Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, niet in beeld) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) waren afgelopen week op werkbezoek in natuurreservaat Binnenveldse Hooilanden om een beeld te krijgen van de stikstofopgave.

De nieuwe ministers Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, niet in beeld) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) waren afgelopen week op werkbezoek in natuurreservaat Binnenveldse Hooilanden om een beeld te krijgen van de stikstofopgave. Foto: ANP

Het meeste (219 miljoen kilogram) van de stikstof kwam in de bodem terecht, waardoor het stikstofgehalte daar met 6 procent steeg. Er verdween met 88 miljoen kilo ongeveer net zoveel stikstof in de lucht als het jaar ervoor. De stikstofoverschotcijfers zijn gebaseerd op de hoeveelheid door krachtvoer en kunstmest aangevoerde stikstof minus de door dierlijke en plantaardige producten afgevoerde stikstof. Ook de stikstof die niet door de landbouw is uitgestoten wordt afgetrokken.

Vacatures

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu