Loonstijging voor werknemers in zuivelsector; akkoord over nieuwe cao

De zuivelsector geeft een nieuwe cao. De bonden en werkgevers, waaronder FrieslandCampina, hebben daarover een akkoord bereikt.

De cao geldt onder meer voor werknemers van FrieslandCampina

De cao geldt onder meer voor werknemers van FrieslandCampina

De zuivelsector geeft een nieuwe cao. De bonden en werkgevers, waaronder FrieslandCampina, hebben daarover een akkoord bereikt. De leden van de vakbonden moet nog stemmen over de cao. CNV is in ieder geval positief. ,,De lonen gaan omhoog en de pensioenregeling wordt beter, voor met name jonge werknemers”, aldus onderhandelaar Henk Jongsma van CNV Vakmensen.

5,5 procent erbij

Als de leden instemmen, gaat de cao met terugwerkende kracht in op 1 januari 2021. Op 1 januari 2023 loopt hij af. In die twee jaar gaan de lonen stapsgewijs met 5,5 procent omhoog. Verder krijgt een deel van de werknemers een eenmalige uitkering van vijfhonderd euro, afhankelijk van hoe lang ze in de branche werken. Deze bonus geldt ook voor uitzendkrachten. De pensioenregeling is ook verbeterd, vooral voor jongere werknemers. Ook Jan Willem Menkveld, cao-onderhandelaar namens de werkgevers, is blij. ,,Met deze nieuwe afspraken bieden we zuivelwerknemers een passend en een evenwichtig pakket aan arbeidsvoorwaarden voor de komende jaren.”

Er werken zo’n 16.000 mensen in de sector, van wie velen in Fryslân, onder meer bij FrieslandCampina en Ausnutria. Voor de cao Kaaspakhuisbedrijf, waaronder ook veel werknemers van FrieslandCampina werken, is nog geen akkoord.