'Mag ik even in uw tas kijken?' Als een zelfscanmedewerker dat vraagt, krijgt hij heel wat naar het hoofd geslingerd: 'Het is gewoon onacceptabel'

Zelfscanmedewerkers die uitgescholden worden in de supermarkt. Of zelfs fysiek belaagd. Uit onderzoek blijkt dat het honderden medewerkers overkomt. ,,Belachelijk’’, vindt retaildeskundige Paul Moers. Poiesz Supermarkten zet in op ,,een goede balans’’ van het winkelgemak. ,,Dat je persoonlijk contact hebt met een medewerker vinden wij heel belangrijk.”

Een klant krijgt hulp bij de zelfscankassa bij de Poiesz in Noardburgum, het eerste Poiesz-filiaal in Fryslân met een zelfscan.

Een klant krijgt hulp bij de zelfscankassa bij de Poiesz in Noardburgum, het eerste Poiesz-filiaal in Fryslân met een zelfscan. Foto: Marcel van Kammen

„Hij gooide me tegen de grond, trapte me tegen mijn hoofd en rende daarna de winkel uit. Ik ben daarna nooit meer gaan werken.” Dit vertelt een anonieme zelfscanmedewerker in een reportage van NOS Stories over hoe ze bedreigd, uitgescholden en bespuugd worden.