Anne Koekkoek uit Harlingen genomineerd als graslandboer 2021: Mijn koeien brengen zelf de mest naar de wei en halen er zelf hun eten op, dat scheelt me twee keer werk

Genomineerd als graslandboer 2021. Met een bijzonder systeem van begrazing met vele kleine weitjes weet Anne Koekkoek (59) uit Harlingen zijn verdienmodel én zijn grasland te verbeteren.

Met zijn land ingedeeld in perceeltjes krijgen de koeien van Anne Koekkoek uit Harlingen genoeg gras binnen en gedijt zijn grasland.

Met zijn land ingedeeld in perceeltjes krijgen de koeien van Anne Koekkoek uit Harlingen genoeg gras binnen en gedijt zijn grasland. Foto: Catrinus van der Veen

De melkveehouder moet er zelf ook om lachen. ,,Elke melkveehouder is toch in wezen een graslandboer?” Zijn 42 hectare land rond zijn boerderij in Harlingen heeft hij opgedeeld in 65 weitjes van 0,7 hectare. En daar laat hij zijn koeien elk jaar zoveel mogelijk uren op doorbrengen. ,,Elke stukje geeft genoeg gras voor mijn 85 koeien. Met minder grasgroei in het voor- en najaar laat ik ze op twee perceeltjes per dag lopen. En wordt het gras te lang, dan sla ik dat stukje over en maai ik het.”