Wesley Dijkstra in de heropende Spar van Wergea.

Met tranen in de ogen weer naar de eigen dorpssupermarkt

Wesley Dijkstra in de heropende Spar van Wergea. Foto: Marchje Andringa

Een week was de supermarkt in Wergea dicht. Dinsdag opende de nieuwe eigenaar, Wergeaster Wesley Dijkstra, de deuren weer. De dorpsbewoners reageren enthousiast, helpen mee en emoties komen los.

Zorgen waren er zeker bij inwoners van Wergea. Wat als de supermarkt in het dorp zou stoppen? Dan zouden inwoners en mensen uit de nabije omgeving voor hun boodschappen aangewezen zijn op plaatsen verder weg, zoals Leeuwarden. ,,Dinsdag ging de winkel weer open, na een week van herinrichting en verbouw”, zegt de nieuwe eigenaar Wesley Dijkstra (29). Hij is als zoon van de dorpsslager geen onbekende bij de lokale ondernemers. ,,De reacties waren zeer goed en dinsdagochtend bij de heropening kwamen er mensen binnen met de tranen in de ogen. Zo blij waren ze dat deze winkel open blijft.”

De Spar-supermarkt is met een oppervlakte van ongeveer vierhonderd vierkante meter, inclusief magazijn, niet groot. Mede door de geringe omvang en door het gegeven dat in veel dorpen kleinere supermarkten verdwenen, was er vrees in het dorp dat ook deze winkel op termijn de deuren zou sluiten.

We hadden wel dertig vrijwilligers om dit in een week op de rit te krijgen

Dijkstra ziet echter voldoende mogelijkheden voor de komende jaren. ,,We hebben hier ongeveer 1800 inwoners, en vlakbij ligt Warten waar ook veel klanten vandaan komen. Daar komt de klandizie van andere omliggende dorpen en van toeristen bovenop.”

De jonge ondernemer wil meer inzetten op lokale producten omdat er volgens hem vraag naar is. ,,We hebben nu al kaas van de lokale kaasboer, tapas van Weidenaar en brood van Van den Berg uit Burgum. Vlees kan bij mijn ouders vandaan komen en graag willen we ook bij andere productcategorieën afnemen van lokale leveranciers, zoals bij groente. We willen hier graag mee verder.”

Qua logistiek zal dit volgens Dijkstra naar verwachting niet veel extra drukte opleveren. ,,Nu al brengen de meeste lokale producenten de producten zelf. Dat zal niet anders worden. Het is aan ons in de gaten te houden of we voldoende in voorraad hebben.”

Basishoeveelheid

Spar biedt de mogelijkheid om een grotere hoeveelheid streekproducten in de schappen te hebben. ,,Binnen dit supermarktbedrijf zijn er verschillende soorten formules. Wij vallen onder de neutrale formule en daar heb je meer mogelijkheden. Natuurlijk moet je wel een basishoeveelheid afnemen, maar daar kom je al snel aan.”

In deze eerste week na heropening heeft de Wergeaster dagelijks drie of vier mensen aan het werk. ,,Het is even kijken hoe alles zich ontwikkelt, wellicht zijn er binnenkort meer mensen nodig.”

Ongeveer 2,5 jaar geleden zette hij de eerste stappen voor de overname. ,,Eerst met een haalbaarheidsonderzoek, en ik ben later op de vorige eigenaar afgestapt met de vraag of ik de winkel kon overnemen. In het afgelopen jaar is de financiering rond gekomen. Ook heb ik een stage gevolgd bij de Spar in Garyp, om het werk, de bestelprocedures et cetera in de vingers te krijgen. Aan die stageperiode heb ik veel gehad. Ik heb van die eigenaren veel adviezen meegekregen.”

Metamorfose uitgevoerd

In ruim een week tijd is de winkel voor een deel verbouwd en heringericht. ,,Het was spannend of we alles op tijd konden aanpakken. Er is een andere koeling in gekomen en dat was wel wat improviseren. We hebben er een raam uit moeten halen om haar binnen te krijgen. Er zijn tevens nieuwe stellingen aangebracht, minder hoge. Nu kun je er overheen kijken. Dat geeft toch een wat ruimtelijker gevoel.”

Met de inzet van velen is de metamorfose uitgevoerd. ,,Nog niet alles is klaar, maar we zijn blij dat de winkel weer open is. En dat het dorp achter ons staat, is duidelijk. Veel mensen hebben aangegeven te willen helpen. We hadden wel dertig vrijwilligers om dit op de rit te krijgen. Hieruit blijkt dat er zeker een grote behoefte is om de winkel hier te houden.”