Milieuclub MOB dreigt FrieslandCampina en negen andere bedrijven met rechtszaak vanwege hoge ammoniakuitstoot

Mobilisation for the Environment (MOB) wil dat omgevingsdiensten zo snel mogelijk de ammoniaknorm verlagen in de vergunningen van de tien grootste industriële ammoniakuitstoters. Daaronder valt volgens de milieuclub ook FrieslandCampina. Luisteren de omgevingsdiensten niet naar dit verzoek, dan stapt de milieuclub naar de rechter, zegt voorzitter Johan Vollenbroek.

Een paar weken geleden blokkeerden tientallen tractoren de hoofdingang van isolatiebedrijf Rockwool in Roermond, een van de grootste ammoniakuitstoters in Nederland. Mobilisation for the Environment (MOB) dreigt met een rechtszaak als de ammoniaknorm van de tien grootste industriële uitstoters niet wordt aangepakt.

Een paar weken geleden blokkeerden tientallen tractoren de hoofdingang van isolatiebedrijf Rockwool in Roermond, een van de grootste ammoniakuitstoters in Nederland. Mobilisation for the Environment (MOB) dreigt met een rechtszaak als de ammoniaknorm van de tien grootste industriële uitstoters niet wordt aangepakt. Foto: ANP

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stuurde een aantal weken eerder een brief naar MOB waarin staat dat de ammoniaknorm voor de industrie naar verwachting in de nieuwe Omgevingswet wordt aangescherpt van dertig milligram per kubieke meter naar vijf milligram per kuub. De bedoeling is dat die wet in werking treedt op 1 januari 2023, maar hij werd eerder al meerdere keren uitgesteld. In oktober moet de Eerste Kamer nog een ICT-toetsing ontvangen over de wet. ,,Daar willen we niet op wachten. Ondertussen doen de provincies niets”, aldus Vollenbroek.

Top 100

Vacatures

Lefier heeft meerdere vacatures

Lefier

Lid Raad van Toezicht | financieel profiel

Talent Performance namens Alliade

Voorzitter Bestuur

Talent Performance namens Museum Belvédère

Nieuws

menu