Miljardentekort voor woningcorporaties in Nederland, Friese woningcorporaties komen 7 procent tekort

De Nederlandse woningcorporaties komen in 2025 naar schatting 24 miljard tekort om woningen te bouwen en te verduurzamen, zo blijkt uit een rapport van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Financiën.

De oudste woningen van woningcorporatie Accolade in Drachten, Beter Wonen, kregen vorig jaar een opknapbeurt.

De oudste woningen van woningcorporatie Accolade in Drachten, Beter Wonen, kregen vorig jaar een opknapbeurt. Foto: Rens Hooyenga

De grootte van het tekort varieert sterk per regio. In de regio’s Den Haag/Rotterdam, Utrecht, en de Food Valley (Barneveld, Ede) kunnen de woningcorporaties zo’n 40 procent van de doelen niet halen, als het tekort blijft zoals het is. In onder meer Groningen/Drenthe en Noord-Holland Noord lijkt genoeg geld te zijn. Voor de woningcorporaties in Fryslân wordt een tekort van zo’n 7 procent berekend.

De tekortgrootte hangt onder meer af van de bevolkingsontwikkeling, en van de maatregelen die een volgend kabinet neemt. Als bijvoorbeeld de verhuurdersheffing wordt afgeschaft of verlaagd, nemen de problemen aanzienlijk af. Deze belasting op sociale huurwoningen werd in 2013 ingesteld om de staatsfinanciën op orde te brengen.

Schrappen

Woningcorporaties willen er graag vanaf, omdat ze door de heffing minder geld hebben om woningen te bouwen en te verduurzamen. Meerdere partijen namen het schrappen van de heffing op in hun verkiezingsprogramma.

Lees ook: Commentaar: Nieuwe redding van woningcorporatie Vestia is moeilijk te verdragen

Demissionair minister Kajsa Ollongren noemt in een brief bij het rapport nog meer mogelijke maatregelen, zoals het verschaffen van subsidies aan woningcorporaties, een meer inkomensafhankelijke huurverhoging, en het financieel steunen van woningprojecten.

Nieuws

Meest gelezen