Miljoenenstrop dreigt voor financieel geplaagd melkbedrijf FrieslandCampina door verloren zaak in Thailand

FrieslandCampina moet een voormalige zakelijke klant in Thailand 57 miljoen euro betalen. Het zuivelbedrijf heeft deze klant jarenlang te veel laten betalen voor producten, oordeelde een rechtbank in Thailand recent. Dat maakte FrieslandCampina dinsdag bekend.

Vlaggen van zuivelconcern FrieslandCampina.

Vlaggen van zuivelconcern FrieslandCampina. Foto: ANP

De rechtbank deed op 31 mei uitspraak. FrieslandCampina en de Thaise klant hadden tussen 2009 en 2019 een contract. Volgens de zuivelonderneming heeft de klant achteraf geklaagd over de voorwaarden van contracten die in de loop van de jaren met goedkeuring van beide kanten werden verlengd. De rechtbank oordeelde dat FrieslandCampina te veel kosten in rekening bracht, en dat dit gecompenseerd moet worden.

FrieslandCampina is het niet eens met de uitspraak, en gaat in hoger beroep. De gevolgen van de uitspraak voor de financiële resultaten van FrieslandCampina worden nog onderzocht. Het bedrijf kende vooral in 2020 een moeilijk jaar, mede als gevolg van de coronapandemie. De winst daalde met 70 procent ten opzichte van 2019 naar 79 miljoen euro. FrieslandCampina zit momenteel midden in een reorganisatie, waarbij zo’n duizend banen verdwijnen. Vele daarvan zijn banen in Fryslân.