Dit artikel is vandaag gratis

Minister Hugo de Jonge krijgt tijdens werkbezoek aan Dokkum rondleiding door houten woning die CO2 opslaat en stikstofneutraal geproduceerd wordt

Minister Hugo de Jonge (r) met Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Foto: Bouwgroep Dijkstra Draisma

Hugo de Jonge was maandag op werkbezoek bij Bouwgroep Dijkstra Draisma in Dokkum. Daar kreeg de woonminister onder andere een rondleiding door een houten woning die CO2 opslaat en stikstofneutraal geproduceerd wordt.

Deze biobased modelwoning bevat vier verschillende soorten natuurlijke isolatiematerialen: lisdodde, vlas, hennep en miscanthus. ,,Het mooie is dat we deze materialen in onze eigen regio verbouwen. Hiermee stimuleren we de circulaire economie, maken we gebruik van korte ketens en bieden we agrariërs een alternatief verdienmodel,” zegt Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma.

,,Daarnaast biedt biobased bouwen ruimte voor stikstofreductie, welke ook hard nodig is voor de bouwopgave in Nederland. Zo kunnen we snelheid maken in de energietransitie en tegelijkertijd het klimaatprobleem aanpakken.”

‘Geweldige kans’

Tijdens het werkbezoek sprak de minister met de aanwezigen over het woningtekort en over de mogelijkheden om de industriële en biobased bouw verder vooruit te helpen. ,,Deze manier van bouwen biedt een geweldige kans voor het versnellen van de woningbouw”, zei De Jonge.

Vacatures

Accountmanager Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Systeembeheerder procesautomatisering

Attero

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

Nieuws

menu