Dit artikel is vandaag gratis

Thuiswerker neemt luxer bakje koffie en dus groeit de winst van JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts in Joure

Het kunstwerk van een kopje koffie van Douwe Egberts bij binnenkomst van Joure.

Koffie- en theeconcern JDE Peet’s voorziet verder herstel in de horeca na de zomer. Ook de leveringen aan kantoren zullen weer verder toenemen, denkt het moederbedrijf van Douwe Egberts. Daar was in het eerste halfjaar pas laat wat van te merken, waardoor het in de bedrijfsresultaten nog niet echt tot uiting kwam.

In de eerste zes maanden van 2021 groeide de omzet van koffie voor thuis, zonder de effecten van bijvoorbeeld overnames, met haast 5 procent. Dat kwam voor het grootste deel omdat er duurdere koffiesoorten werden verkocht. Dat effect meldde JDE Peet’s ook al tijdens eerdere lockdowns, toen thuiswerkers zichzelf verwenden met betere koffie.

Daar stond een omzetgroei van 0,7 procent voor de tak die buitenshuis koffieproducten levert, aan bijvoorbeeld de horeca en bedrijven, tegenover. Dit onderdeel werd, mede door kostenbesparingen, weer winstgevend.

Meer reclame

Als dat herstel door blijft zetten, denkt JDE Peet’s het doel van een omzetgroei van tussen 3 en 5 procent te halen. Er wordt ook meer winst verwacht en er zal weer meer reclame gemaakt gaan worden. Wel blijft er veel onzekerheid door de coronasituatie. JDE Peet’s houdt dan ook rekening met nieuwe lockdowns in landen waar het actief is.

Van januari tot en met juni verkocht JDE Peet’s voor een kleine 3,3 miljard euro aan koffie en thee. Daarvan hield het bedrijf een winst van 379 miljoen euro over, wat bijna het dubbele is van het resultaat in de eerste zes maanden van coronajaar 2020. Die winstsprong bereikte het bedrijf onder meer door de schuldenlast terug te brengen, wat zorgde voor minder (rente)kosten.

Onlangs steeg de koffieprijs naar recordhoogte door vorst in Brazilië. JDE Peet’s gaat bij zijn halfjaarbericht evenwel niet op deze ontwikkeling in.

Douwe Egberts is van oorsprong gevestigd in Joure. Bij de koffie- en theefabriek in deze plaats werken ongeveer 270 mensen. Daarvan houden 160 zich bezig met koffie. Naast liquid koffie wordt er ook zogeheten instant koffie gemaakt. Door enkele overnames verwacht het bedrijf dat het aantal werknemers in Joure de komende jaren licht kan toenemen. Er vallen zo’n vijftig merken onder JDE Peet’s, waaronder Douwe Egberts en Pickwick. Bij het bedrijf werken wereldwijd ongeveer 19.000 mensen.

Vacatures

Lid Raad van Toezicht

Cultuurhuis Hoogeveen

Baliemedewerker

Stedelijk Museum Meppel

Lid Raad van Toezicht

Zonnehuisgroep Noord

Nieuws

menu