Online supermarkt Picnic gaat nu ook Leeuwarden bedienen. En dat past in de laatste boodschappentrend

Picnic gaat vanaf medio augustus ook in Leeuwarden bezorgen. De online supermarkt is de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Picnic bezorgt ook in Leeuwarden.

Picnic bezorgt ook in Leeuwarden.

Het bedrijf werd in 2013 opgericht en bezorgt op zo’n 120 locaties in Nederland. Daar zitten nu nog geen locaties in Noord-Nederland bij. Het bedrijf had tot voor kort alleen een distributiecentrum in Utrecht, en kon van daaruit het Noorden niet goed bedienen. ,,Maar dat is met ons nieuwe distributiecentrum in Apeldoorn en Zwolle wel het geval”, aldus mede-oprichter Michel Muller.

Leeuwarden ideale plek

Muller noemt Leeuwarden een ideale plek om de activiteiten in het Noorden op te starten. ,,Leeuwarden heeft een hoop huishoudens en tweeverdieners die hun tijd graag nuttig besteden. Deze groep weet het te waarderen als ze niet zelf naar de supermarkt hoeven voor boodschappen. Wij zien dat aan al de verzoeken die wij krijgen om ook in Friesland te beginnen.”

Picnic bezorgt gratis en maakt gebruik van elektrische bezorgvoertuigen. Het lokale distributiecentrum (de ‘hub’) komt aan de Snekertrekweg. Er zullen eerst tien bezorgers met vijf bestelwagens rondrijden, en eind 2021 zal dat uitgebreid zijn naar 45 bezorgers en twintig voertuigen.

Meer noordelijke locaties

Het bedrijf verwacht de komende periode meer plekken in Noord-Nederland te bedienen, al is nog niet bekend waar en wanneer. Muller: ,,We zijn momenteel in verschillende steden aan het zoeken naar ruimte om een hub te vestigen.”

Forse groei bezorging

Het laten bezorgen van boodschappen is in coronatijd snel opgekomen. Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) meldde eerder dit jaar nog dat de bezorging van boodschappen door supermarkten en speciaalzaken in 2020 met bijna 50 procent is gegroeid ten opzichte van 2019, tot bijna 2,7 miljard euro. ‘Corona heeft gefungeerd als aanjager. Delivery was al langer een groeiende trend, maar heeft dit jaar een vogelvlucht gekregen’, meldde FSIN eerder dit jaar.

Volgens marktonderzoeksinstituut GFK heeft Picnic in Nederland een marktaandeel van bijna 20 procent. Alleen Albert Heijn is in online boodschappen groter (ruim 47 procent marktaandeel). Vanwege de groei van online boodschappen opent Jumbo binnenkort een distributiecentrum in Heerenveen.