Ontzetting over massaontslag bij teler Hartman

In Sexbierum is met verslagenheid gereageerd op het aangekondigde ontslag van 57 werknemers van glastuinbouwer A.C. Hartman. Het gaat om vaste arbeidskrachten, van wie sommigen al jaren bij het bedrijf werken.

Bij de glastuinbouwer werken 110 mensen. het is nog niet bekend wie van hen zal worden ontslagen.

Bij de glastuinbouwer werken 110 mensen. het is nog niet bekend wie van hen zal worden ontslagen. Foto: ANP

Volgens Sabine Amadi van Dorpsbelang Sexbierum zijn de ontslagen een grote klap voor het dorp. ,,Wy skrikke der allegear fan. En dan komt dit berjocht ek noch krekt foar de Kryst. Dat jout it in ekstra lading.”

Volgens Amadi deden al langer geruchten de ronde over ontslagen bij Hartman. ,,No is it dus safier.”

Lees ook: Weer strop voor glastuinbouw Noordwest-Fryslân

Het personeel werd woensdag door de directie van Hartman ingelicht. Volgens CNV-onderhandelaar Sijtze de Bruine zijn de werknemers ,,terneergeslagen, boos en teleurgesteld”.

Bij de glastuinbouwer, die in 2017 werd overgenomen door The Fruit Farm Group uit België, werken 110 mensen. Het is nog niet bekend wie van hen zal worden ontslagen.

Schandalig

De vakbonden hebben geen goed woord over voor de handelwijze van het bedrijf. ,,Schandalig wat hier gebeurt”, zegt De Bruine. Volgens de CNV-onderhandelaar wil Hartman het personeel kwijt voor een derde van de transitievergoeding. ,,En dat durven ze dan een sociaal plan te noemen.”

De Bruine weigert het sociaal plan te ondertekenen. ,,Ik heb het bedrijf laten weten dat wij hierover niet gaan onderhandelen.” Ook de FNV gaat niet met het sociaal plan akkoord.

Het is zó minachtend allemaal, richting mensen die hier tientallen jaren hebben gewerkt.

De Bruine beschuldigt het bedrijf van chantage. ,,Ze hebben letterlijk tegen me gezegd: als de werknemers hier niet mee akkoord gaan, dan is de kans groot dat de boel failliet gaat. Is dat wat je wil? Nog even en de medewerkers van Hartman en de vakbond krijgen de schuld van de slechte bedrijfsresultaten in de schoenen geschoven.”

Geen handtekening

Volgens De Bruine is de directie van Hartman van plan om volgende week gesprekken te voeren met de werknemers voor wie ontslag is aangevraagd. ,,Ze willen dan een vaststellingsovereenkomst voorleggen, die dan nog voor 1 januari getekend moet worden. Het is zó minachtend allemaal, richting mensen die hier tientallen jaren hebben gewerkt. Ik heb de mensen dringend geadviseerd om voorlopig nergens een handtekening onder te zetten.”

De Bruine zegt dat Hartman personeel ontslaat omdat het bedrijf er slecht voorstaat. Hartman boekte vorig jaar een miljoenverlies en ook voor dit jaar ziet het er niet goed uit, stelt de vakbondsbestuurder. Het bedrijf weigert zelf een toelichting te geven.

Dorpsbelang wacht de ontwikkelingen af, zegt bestuurslid Amadi. ,,Wy moatte wol. Wy kinne der dochs neat oan dwaan.”

Volgens Amadi is de band tussen het dorp en de bedrijfsdirectie veranderd sinds de overname door het Belgische The Fruit Farm Group. ,,Froeger wie it oars. Hartman en it doarp hearden byinoar. Dat is net mear sa. Mar dat sa’n soad minsken harren wurk kwyt reitsje rekket ús fansels wol.”

Vacatures

Werkvoorbereider/ Projectleider

Beemster Electrical Solutions B.V.

Lid Raad van Toezicht

Cultuurhuis Hoogeveen

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Nieuws

menu