Dit artikel is vandaag gratis

Ook plattelandswoningen worden schaars. In heel het land

Ook het aanbod van plattelandswoningen in Fryslân op de website van Buitenstate Makelaars is pover.

Het aanbod van plattelandswoningen is opgedroogd. Dat meldt Buitenstate makelaars, gespecialiseerd in huizen op het platteland.

Volgens Buitenstate, een samenwerking van vijftig NVM-makelaars die zich voornamelijk bezighouden met woningen op het platteland, is in vrijwel elke provincie dit jaar het aantal beschikbare woningen gehalveerd ten opzichte van 2020. Bovendien stijgen de prijzen, en staan woningen minder lang te koop. De plattelandsmarkt lijkt daarmee steeds meer op reguliere woningmarkt.

Corona is vliegwiel

Volgens Buitenstate speelt mee dat de de vraag naar plattelandswoningen sinds enkele jaren toeneemt. ‘En corona bleek een vliegwiel voor die animo.’ Door corona is het thuiswerken gewoner geworden, en is de reisafstand tot het werk minder relevant. ‘De plattelandswoning lonkt, zeker nu thuiswerken volgens kenners een blijvertje is.’ Ook neemt de populariteit van ‘groen wonen’ toe.

En die groeiende vraag, drukt zich uit in de cijfers. In heel Nederland staan momenteel zo’n 1200 plattelandswoningen te koop. Vorig jaar was dit rond deze tijd het dubbele. De mediane transactieprijs (de prijs die precies in het midden zit als alle transactieprijzen gerangschikt worden op hoogte) ging van ruim zes ton naar bijna zeven ton. De afgelopen vier jaar stegen de prijzen al met twee ton, aldus Buitenstate.

Herbestemmen boerenvastgoed

De makelaars denken wel dat er nog ruimte in de markt zit, omdat mede door de stikstofcrisis veel boeren zullen stoppen. ‘De bottleneck is echter dat het voor particulieren lastig is een woonbestemming te krijgen op een voormalig agrarisch object.’

De organisatie roept daarom gemeenten op flexibel te zijn bij herbestemmingsprojecten van boerenvastgoed. ‘Van een voormalig boerenbedrijf kan je gemakkelijk drie woningen realiseren. En met nieuwbouw, of verbouw van de bijbehorende gebouwen op het erf nog veel meer.’ Dit vergroot volgens Buitenstate ook de leefbaarheid van het platteland.

Er zijn zeven Friese makelaarskantoren aangesloten bij Buitenstate.

Vacatures

Unitmanager

Talent Performance namens BBC Bouwmanagement

Lid Raad van Toezicht | financieel profiel

Talent Performance namens Alliade

Voorzitter Bestuur

Talent Performance namens Museum Belvédère

Nieuws

menu