Oprichter maakt zich geen zorgen over de toekomst van ondernemersfonds Súdwest-Fryslân

Vrees voor het einde van het ondernemersfonds in Súdwest-Fryslân in de huidige vorm is ongegrond. Volgens medeoprichter Jacques Hoogenboom zijn er geen juridische risico’s.

De waterglijbaan op het strand van Heeg is betaald door het ondernemersfonds Súdwest-Fryslân.

De waterglijbaan op het strand van Heeg is betaald door het ondernemersfonds Súdwest-Fryslân. Foto: Simon Bleeker

Blijft het fonds, of niet? Het college van B en W van de gemeente Súdwest-Fryslân bracht vorige maand naar buiten dat het ondernemersfonds in de huidige vorm mogelijk onwettig is, en dat alternatieven onderzocht worden.

Het fonds werd opgericht in 2015. De gemeente heeft toen de onroerendezaakbelasting (ozb) voor ondernemers verhoogd. Dit geld gaat als subsidie naar de stichting achter het fonds. Met dat geld wordt het zakenleven in de gemeente versterkt, bijvoorbeeld met evenementen en projecten. Voorbeelden zijn sinterklaasintochten, een waterglijbaan in Heeg, en beveiliging van het bedrijventerrein in Bolsward.

Heet hangijzer

Het fonds is sinds de planvorming al een heet hangijzer in de gemeente. Vooral in kleine plaatsen voelen ondernemers er weinig voor. Zij vinden dat ze geen fonds nodig hebben, omdat ze zelf wel genoeg organiseren en regelen. Als de meerderheid van de ondernemers in een plaats aangeeft tegenstander van het fonds te zijn, krijgen zij de belastingverhoging gecompenseerd. Agrarische bedrijven krijgen die compensatie ook.

Lees ook: Uitspraak gerechtshof legt bom onder ondernemersfonds Súdwest-Fryslân

Ook elders in het land zijn dergelijke fondsen, zoals in Bodegraven- Reeuwijk en Teylingen, en ook daar is weerstand. In die gemeenten werden de fondsen dit jaar succesvol aangevochten. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat de retributieregeling in strijd is met de Gemeentewet. Door die regeling betalen sommige ondernemers meer belasting dan andere, en dat mag niet. Het college van Súdwest-Fryslân won juridisch advies in, en concludeerde op basis daarvan dat er juridische risico’s zijn.

Teylingen zit in een andere situatie. Daar besloot de gemeenteraad tot een differentiatie in de hoogte van de ozb

Onzin, stelt Jacques Hoogenboom uit Makkum. Hij is inmiddels niet meer gelieerd aan het fonds, maar heeft als medeoprichter en voormalig fondsmanager wel expertise. ,,Teylingen zit in een andere situatie. Daar besloot de gemeenteraad tot een differentiatie in de hoogte van de ozb. En dat mag natuurlijk niet, want iedereen moet evenveel belasting betalen. Dat had ik ze van te voren wel kunnen vertellen.”

Andere situatie

In Súdwest-Fryslân is de situatie anders. ,,De verhoging wordt hier als subsidie aan het ondernemersfonds gegeven. Die compenseert kernen die niet willen deelnemen en ook agrarische objecten.”

Omdat de gemeente zelf gelijke tarieven hanteert, en de compensatie overlaat aan het fonds, is er volgens Hoogenboom geen sprake van tariefdifferentiatie. ,,Dat is allemaal afgedicht bij de oprichting. Dus het ondernemersfonds kan gewoon verder.”

Als dat zo is, dan kunnen wij ons de vraag stellen of er al die jaren sprake is geweest van een ,,onverschuldigde betaling”

De uitspraken van het hof zijn koren op de molen van vereniging Ondernemerscollectief Súdwest Fryslân (OC-SWF). Dit zijn ondernemers die zich niet vertegenwoordigd voelen in de Ondernemersfederatie en mordicus tegen het fonds zijn.

Lees ook: Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân onbemind in dorpen

Het college meldde dat er sprake is van juridische risico’s bij nieuwe ozb-aanvragen, maar de vereniging schrijft in een blog dat de gevolgen mogelijk wel verstrekkender zijn. ‘Het college lijkt vergeten te melden dat de rechter heeft geoordeeld dat überhaupt verschillende WOZ-tarieven hanteren niet mag. Vanaf de start is hier namelijk al sprake van. Samengevat betekent dit volgens ons als leek, dat de inning van de extra WOZ-heffing vanaf de start al nietig is verklaard door de rechter. En, als dat zo is, dan kunnen wij ons de vraag stellen of er al die jaren sprake is geweest van een ,,onverschuldigde betaling”.’

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu