Philips boekt winst en meer omzet ondanks hoge kosten terugroepactie, ook onderdeel van locatie Drachten draait prima

Philips heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt ondanks flinke kosten voor een terugroepactie bij slaap- en ademhalingsapparatuur. De totale omzet kwam hoger uit en het onderdeel waar de Drachtster locatie onder valt, Personal Health, behaalde ook flink meer winst en omzet.

Topman Frans van Houten van Philips.

Topman Frans van Houten van Philips. Foto: ANP

Onder de streep boekte Philips in het tweede kwartaal van dit jaar totaal een nettowinst van 153 miljoen euro, tegen 210 miljoen euro in dezelfde periode in 2020. Het bedrijf bespaarde in het tweede kwartaal voor 90 miljoen euro aan kosten.

De omzet steeg met 9 procent (zonder de al verkochte tak voor huishoudelijke apparatuur mee te tellen). De opbrengsten kwamen uit op 4,2 miljard euro.

Het technologiebedrijf, dat zich tegenwoordig vooral richt op gezondheidszorg en persoonlijke verzorging, is voorzichtig positief over de resultaten voor de rest van dit jaar. Topman Frans van Houten verwacht dat de omzet van het concern dit jaar 5 procent zal stijgen.

Zorgen zijn er wel, zei hij maandagochtend bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Er is veel onzekerheid over de wereldwijde gevolgen van de coronapandemie en er is een tekort aan onderdelen voor elektronica waar het bedrijf sterk van afhankelijk is.

Drachten

De tak Personal Health, waar de vestiging in Drachten onder valt, behaalde over het tweede kwartaal prima cijfers. De omzet kwam met 827 miljoen euro 33 procent hoger uit. De winst van dit bedrijfsonderdeel kwam 17 procent hoger uit door een combinatie van efficiënter werken en meer verkopen door meer inzet op promotie.

Ook bij de halfjaarcijfers van dit jaar zijn er voor dit onderdeel positieve effecten te melden, al zijn die door een iets minder goed eerste kwartaal minder sterk. De omzet in de eerste helft van 2021 ten opzichte van die periode vorig jaar kwam een kwart hoger uit.

Terugroepen

De cijfers van het gehele bedrijf werden net als in het eerste kwartaal ook sterk beïnvloed door de terugroepacties van slaap- en ademhalingsapparatuur. Bepaalde onderdelen van de beademingsapparatuur zouden een gezondheidsrisico kunnen vormen. Het medisch technologiebedrijf moest in het tweede kwartaal 250 miljoen euro opzij zetten voor de terugroepactie.

In het eerste kwartaal werd daar al een zelfde bedrag voor gereserveerd. ,,We zijn in gesprek met regelgevende instanties om toestemming te krijgen om reparatiesets en vervangende apparaten die we maken in te zetten”, zegt Van Houten.

Eerder werd bekend dat schuimrubber van de beademingsapparatuur kon afbreken in kleine deeltjes. Later wees onderzoek uit dat het schuim ook bepaalde chemicaliën kan afgeven. Zeker als het apparaat niet op de juiste wijze schoon wordt gemaakt. Dat schuim kan in reactie op bepaalde middelen schadelijke gassen vrijlaten die dan door gebruikers ingeademd zouden kunnen worden.

Het gas kan kankerverwekkend zijn. Andere potentiële risico’s van de blootstelling aan de chemische stoffen zijn onder meer hoofdpijn, irritatie, overgevoeligheid, misselijkheid en overgeven.

3,5 miljoen apparaten

Wereldwijd zijn er ongeveer 3,5 miljoen van de apparaten in omloop, waaronder in Nederland. Daarvan zijn er 2,2 miljoen door gebruikers geregistreerd, zegt Van Houten. Dat maakt het makkelijker hen te bereiken wanneer een oplossing wordt goedgekeurd. Toch kan het volgens de topman dan nog tot een jaar duren voordat alle apparaten zijn vervangen of gerepareerd.

Philips vindt het veel te vroeg om iets te zeggen over mogelijke schadeclaims als gevolg van de defecten. Het kan nog lang duren voordat zo’n zaak voor de rechter komt, denkt Van Houten.

Philips maakte ook bekend dat het de komende drie jaar voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen gaat inkopen. Tegen de huidige waarde gaat het om zo’n 4 procent van de uitstaande aandelen. Met het inkoopprogramma beloont het concern zijn aandeelhouders. Doordat er na de inkoop minder stukken overblijven, stijgen de resterende aandelen namelijk in waarde en kan de winst per aandeel toenemen.