PostNL-medewerkers willen Heerenveen niet verlaten en voeren daarom dinsdag actie tegen sluiting van het sorteercentrum

Een fors baanverlies dreigt voor Heerenveen en omstreken. PostNL wil het sorteercentrum in Heerenveen sluiten. De negentig medewerkers moeten naar Assen of Zwolle, en hebben daar geen zin in. Dinsdag voeren ze daarom actie.

Afbeelding ter illustratie.

Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP

Volgens Pepijn van Delft, organizer van vakbond FNV Post, kregen de medewerkers het nieuws in hun vakantie te horen. PostNL zou het pand aan de Skrynmakker 14-16 in november moeten verlaten omdat de eigenaar de huur heeft opgezegd. Volgens Van Delft past de sluiting echter ook in de strategie van PostNL. ,,Uiteindelijk wil PostNL in Nederland vijf sorteerlocaties.” De negentig medewerkers in Heerenveen kunnen naar Zwolle of Assen, hoewel die laatste locaties mogelijk in 2025 ook dicht gaat.

Ansichtkaart

De medewerkers bieden de directie morgen een grote ansichtkaart aan. ,,Daarop staat: ‘groeten uit nu nog Heerenveen. Maar we willen nog helemaal niet weg.’ Ze werken met veel plezier in Heerenveen, en uitwijken naar Assen of Zwolle is voor veel mensen niet te doen.”

Dat laatste komt mede doordat veel postsorteerders ook postbode zijn, die ‘s ochtends de post sorteren en ‘s middags een wijk lopen. ,,Straks moeten ze kiezen tussen eerst post sorteren in Assen en dan in Heerenveen bezorgen, of in Assen een wijk lopen. Gezien de reistijd is dat niet te doen”, zegt Van Delft. Volgens hem hebben zo’n zestig medewerkers een dubbelfunctie.

Behoorlijke reis

Veel medewerkers werkten eerst in Leeuwarden, waar de sorteerlocatie een paar jaar geleden al sloot. ,,Dus sommigen wonen bijvoorbeeld in Harlingen. Zij zouden dan naar Assen of Zwolle moeten. Dat is een behoorlijke reis.” Ook weegt volgens de vakbondsman mee dat de medewerkers veelal tussen de vijftig en zestig jaar oud zijn.

,,Voor hen is het nog te vroeg om te stoppen, en ze hebben geen zin om de laatste jaren nog grote afstanden te reizen.” PostNL biedt sommigen andere banen aan, zoals pakketbezorger. ,,Maar dat is voor velen geen optie omdat ze geen rijbewijs hebben. Ook is dit veel zwaarder werk.”

PostNL zou tegen medewerkers hebben gezegd dat er in Heerenveen geen andere locaties te vinden zijn. ,,Maar volgens de medewerkers huren ze nog een locatie in Heerenveen, waar genoeg ruimte is om alles onder te brengen. Dus het lijkt mij sterk dat er niets vrij staat in Heerenveen of omgeving.” Volgens Van Delft heeft wethouder Hedwich Rinkes van Heerenveen toegezegd dat de gemeente wil meedenken over een andere locatie.

OR negatief

De ondernemingsraad heeft recent een negatief advies gegeven over het voorstel. Als de directie dat advies naast zich neerlegt, volgen er hardere acties vanuit de vakbond.

Dalende postvolumes

Volgens PostNL verlaat het bedrijf het pand niet alleen vanwege de opzegging van de huur. ,,Vanwege de aanhoudende dalende volumes in ons postbedrijf moeten we het aantal locaties verder inkrimpen”, meldt woordvoerder Viola Steegmans. ,,We snappen dat de afstand tot het werk hiermee voor veel medewerkers groter wordt, en dat vinden we vervelend voor hen.”

Het bedrijf zegt niet op zoek te zijn naar andere locaties in Heerenveen, maar stelt wel dat er nog wordt gekeken naar het gebruik van de tweede locatie in Heerenveen. ,,We zijn hierover in gesprek met de OR. Dit zal echter geen oplossing zijn voor de gehele vestiging.”

PostNL zegt verder te kijken naar passende oplossingen voor de medewerkers, zoals een dag volledig voorbereiden in Assen of Zwolle en de andere dag alleen bezorgen. Ook zijn er andere functies, zoals chauffeur, en kunnen zestigplussers eerder met pensioen.