Dit artikel is vandaag gratis

Pranger-Rosier en Unica zetten werknemers buitenspel bij fusie. SER tikt de bedrijven op de vingers

Pranger-Rosier had wel zelfstandig verder gekund, maar kan als onderdeel van Unica veel makkelijker grote investeringen doen.

Technisch installatiebedrijven Unica, met vestigingen in Leeuwarden, Dokkum en Sneek, en Pranger-Rosier in Leeuwarden zijn op de vingers getikt door de SER. Ze hebben hun werknemers onterecht buitenspel gezet bij de fusieplannen.

De zaak was aangespannen door vakbonden FNC en CNV Vakmensen. Volgens de Geschillencommissie Fusiegedragsregels van de SER hebben de bedrijven nalatig gehandeld. Werknemers moeten altijd gehoord worden bij fusieplannen van hun werkgevers.

Wilma Nieveen, bestuurder FNV Metaal, is blij met de uitspraak. ,, Fusies kunnen grote gevolgen hebben voor de medewerkers. Denk aan reorganisaties, werkprocessen die gaan veranderen, arbeidsvoorwaarden die geharmoniseerd gaan worden. Reden genoeg dus om de medewerkers goed bij een fusietraject te betrekken.”

Eén weekend

Nieveen vindt het vreemd dat Unica en Pranger-Rosier blijkbaar dachten voorbij te gaan aan regels die gelden tijdens een fusie. ,,De fusie tussen beide partijen was al praktisch rond en bekokstoofd, waarna de verenigingen van werknemers één weekend de tijd kregen om tot een oordeel te komen. Deze uitspraak doet recht aan de stem van alle huidige en toekomstige werknemers bij de bedrijven.”

Bij Pranger-Rosier werken 250 mensen. Unica is ongeveer tien keer groter dan Pranger-Rosier.

Vacatures

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

Medewerker klantcontact Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Relatiebeheerder / Assistent- Accountant

Admifa Accountants & Adviseurs

Nieuws

menu