Prijzen van bestaande koopwoningen stegen in juli naar een nieuw record

De Nederlandse huizenprijzen zijn in juli opnieuw naar een recordniveau gestegen door de sterke vraag en het beperkte aanbod op de huizenmarkt. Bestaande koopwoningen waren 16,3 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Een bord met te koop bij een woning.

Een bord met te koop bij een woning. Foto: ANP

Het gaat om de grootste maandelijkse prijsstijging sinds oktober 2000. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt, maar sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met dat dal waren de prijzen in juli ruim 74 procent hoger, melden het CBS en het Kadaster. Er werden vorige maand iets meer dan 19.000 woningtransacties geregistreerd, wat bijna 16 procent minder is dan een jaar terug.

Stedelijke koper betaalt meer

Het Kadaster liet eind juli nog weten dat huizenkopers in landelijke gemeenten steeds vaker afkomstig zijn uit de stad. Die stedelingen zijn bereid om op het platteland relatief hoge prijzen neer te tellen voor een huis, met als gevolg dat mensen uit de lokale omgeving mogelijk vaker zullen misgrijpen als ze een nieuw huis in de buurt willen.

Het CBS stelt dat ook in Fryslân sprake is van sterke stijgingen, die bijna net zo sterk zijn als landelijk. Vergeleken met een jaar geleden was er in Fryslân in het eerste kwartaal een stijging van 11 procent (landelijk 10,3 procent). In het tweede kwartaal werden huizen in Fryslân gemiddeld 15,5 procent duurder (landelijk 13 procent).

Hypotheekbemiddelaar De Hypotheker meldde vrijdag dat vanwege de sterk gestegen huizenprijzen alleenstaanden met een modaal inkomen zich maar weinig te koop staande woningen kunnen veroorloven; slechts 3,3 procent van het aanbod. Twee jaar geleden kon deze groep nog ruim 6 procent van alle beschikbare woningen betalen, vorig jaar was dat 4,7 procent.