Steen in de vijver was voor Hans de Boer (1955-2021) vaak het begin van een brug

Er komen weinig diplomaten uit Fryslân, zo stelde Hans de Boer al eens vast. De oud-voorman van VNO-NCW was dat ook allerminst. Maar achter die ongepolijste laag zat een sociaal bewogen man.

Bestuurlijk Nederland reageerde gisteren geschokt op het plotselinge overlijden van Hans de Boer, voormalig voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De Boer (66) overleed zondagnacht aan de gevolgen van een hersenbloeding, slechts vier maanden na zijn afscheid als voorzitter. De Boer werd geboren in Dokkumer Nieuwe Zijlen en groeide op in Witmarsum. Hij studeerde economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en was daarna onder meer ondernemer en commissaris.

Tussen 1997 en 2003 was De Boer voorman van MKB-Nederland, dat later fuseerde met VNO-NCW. Hij volgde in 2014 Bernard Wientjes op als voorzitter van VNO-NCW. Bij zijn afscheid in 2020 werd hij door koning Willem-Alexander benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote inzet voor ondernemers.

Een oprechte onderhandelaar

De Boer stond bekend als een directe man, die soms wat ongepolijst uit de hoek kon komen. Tegelijkertijd had hij veel oog voor de samenleving en wist hij hoe hij de verbinding moest zoeken en compromissen moest sluiten. Hij wist zo veel te bereiken. Alleen al in zijn laatste jaar als voorzitter kwam het tot een pensioenakkoord, een akkoord over topvrouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

We verliezen iemand die zich met grote betrokkenheid en passie inzette voor een beter Nederland

Demissionair premier Mark Rutte noemde hem gisteren ‘een dierbare vriend met een echt ondernemershart, die zich vol overgave en energie inzette voor het Nederlandse bedrijfsleven.’ Minister Wopke Hoekstra van Financiën is ,,geschokt en bedroefd” door het ,,veel te vroege” overlijden van De Boer. ,,We verliezen iemand die zich met grote betrokkenheid en passie inzette voor een beter Nederland”, aldus Hoekstra.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zat de afgelopen jaren vaak met De Boer om tafel, niet alleen bij de gesprekken over de coronasteunpakketten voor ondernemers, maar ook bij het uitonderhandelen van het zwaarbevochten pensioenakkoord. ,,Ik kende Hans als een humorvolle, markante en eigenzinnige persoonlijkheid. Ik heb altijd prettig met hem samengewerkt; ondanks verschillende standpunten verloor hij het algemeen belang nooit uit het oog.”

Hart op de juiste plaats

Ingrid Thijssen, zijn opvolger bij VNO-NCW, meldt dat De Boer ‘het hart zo ontzettend op de juiste plaats had zitten’. FNV-voorman Han Busker beschrijft De Boer als ‘open, eerlijk, en betrouwbaar’. Pete Hoekstra, scheidend ambassadeur van de Verenigde Staten, meldde op Twitter: ‘Hans zei ooit tegen me: ‘Ik kom uit Friesland en daar komen niet veel diplomaten vandaan’ (vanwege hun directheid). Misschien hield ik daarom van hem. Rust in vrede, mijn mede-Fries. Je zal enorm worden gemist.’

Foto: ANP

,,We hebben een geschiedenis van vijftig jaar, en dat glipt nu zo door de vingers.” Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, kreeg de rillingen over het lijf toen hij hoorde dat De Boer zondagnacht plotseling was overleden. Terpstra en De Boer groeiden op in Witmarsum. ,,Hij woonde twee huizen verderop. Ik heb nog met zijn vrouw Klaske op de kleuterschool gezeten.”

Hans was van de grappen en de grollen. Een enorme ruwe bolster. Hij had het hart op de tong

Terpstra bestempelt De Boer als een hele pure man. ,,Heel rechtdoorzee. Hans was van de grappen en de grollen. Een enorme ruwe bolster. Hij had het hart op de tong.” Daarmee deed hij zichzelf weleens te kort, denkt Terpstra. ,,Dan ging het weer over een ongepolijste opmerking van hem. Maar hij was enorm maatschappelijk betrokken.” Als voorbeelden noemt hij zijn inzet voor vrouwen in het bestuur, en de taskforce jeugdwerkloosheid. ,,Hij was een ondernemer, maar kon ook de compromissen zoeken.”

Terpstra was jarenlang vakbondsleider van CNV, en botsingen met De Boer waren onvermijdelijk. ,,Onze moeders in Witmarsum werden daar wel eens op aangesproken. Maar als buurjongens hadden we een basisvertrouwen dat we elkaar nooit zouden belazeren. En als we tegenover elkaar stonden had De Boer altijd een typische grap. Hij zei dan dat ik er niets aan kon doen dat ik vakbondsman was, omdat ik uit het arme deel van Witmarsum kwam.”

Onvermoeibaar en zichtbaar

Hans de Boer was in 2019 aanwezig bij de beëdiging van Joyce Walstra tot voorzitter MKB Noord, vertelt ze. ,,Hij heeft mij toen een aantal goede tips meegeven. Zoals zichtbaar zijn, de verbinding aangaan, en zorgen dat de leden je weten te vinden.”

Foto: ANP

De Boer heeft volgens haar veel betekend voor de bedrijven in Nederland. ,,Het laatste jaar was hij bijvoorbeeld ontzettend actief in het coronadebat. Daarin was hij onvermoeibaar en zeer zichtbaar.” Zijn succes komt volgens haar deels doordat hij zo oprecht was. ,,Een uitspraak van hem was: ‘Ik kom uit Friesland, en Friesland levert weinig diplomaten.’ Dat heb je soms ook nodig om dingen gedaan te krijgen. Maar hij was ook joviaal en vriendelijk, en wist altijd de verbinding te maken.”

Als zijn wiegje ergens anders had gestaan, bijvoorbeeld in een arm PvdA-gezin, dan was hij de grootste vakbondsman van Nederland geworden

Dat beaamt Sander de Rouwe, gedeputeerde van de provincie Fryslân. ,,Als je Hans de Boer voor het eerst hoorde praten, dan dacht je: wat is dit voor robuuste werkgeversman? Maar als je met hen door ging praten, merkte je hoe warmbloedig en sociaal bewogen hij was. Als je met Hans praatte over de problemen in de samenleving, dan begon hij niet over bedrijven, maar over jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Als zijn wiegje ergens anders had gestaan, bijvoorbeeld in een arm PvdA-gezin, dan was hij de grootste vakbondsman van Nederland geworden.”

Twinkeling

Het ongepolijste optreden en zijn soms stevige uitspraken waren slechts de buitenste laag van De Boer, vindt De Rouwe. ,,Je zag bij hem altijd een twinkeling in de ogen als hij een steen in de vijver gooide. Maar dat was vaak de eerste steen voor een brug die hij wilde bouwen.”

Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma, had veel bewondering voor de ondernemersman De Boer. ,,Hij was zeer begaafd in het spreken. Hij ging om met de groten der aarde en had met iedereen een klik.” Voor bedrijven bereikte hij veel, vindt Dijkstra. ,,En dat is best lastig, als je zo veel branches vertegenwoordigt. Maar die belangen wist hij altijd goed te verbinden.”

Als het spannend werd tijdens onderhandelingen, was Hans ook degene die de boel bij elkaar kon brengen

Piet Fortuin, vakbondsleider van CNV en ook een Fries, had veel met De Boer te maken. ,,Vooral het afgelopen jaar met corona. We hadden verschillende achtergronden, maar een gedeeld belang: het overeind houden van de werkgelegenheid.” Fortuin noemt De Boer een harde onderhandelaar op de inhoud. ,,Maar nooit op de persoon. En hij was vooral de laatste jaren zeer betrokken bij het werknemersbelang. En als het spannend werd, was Hans ook degene die de boel bij elkaar kon brengen.”

De Boer was getrouwd en had twee kinderen.