Stratenmakersbedrijf Van der Wal in Sneek is door de rechtbank failliet verklaard, geen zicht op een doorstart van het bedrijf

Van der Wal Bestratingen in Sneek is door de rechtbank failliet verklaard. Corona en dunne marges deden het bedrijf volgens de curator de das om. Er is weinig zicht op een doorstart van het bedrijf.

Een stratenmaker aan het werk.

Een stratenmaker aan het werk. Foto: ANP

Bij de onderneming werkten eerder dertig mensen. Volgens curator Jan Bijlholt van Alderse Baas Advocaten in Joure stonden er recentelijk nog maar drie mensen op de loonlijst. ,,Het bedrijf werkte deels met mensen die in vaste dienst waren en een ander deel van het personeelsbestand had tijdelijke contracten. Die laatste categorie was al eerder weg en ook het grootste deel van de mensen met contracten voor onbepaalde tijd was al beëindigd.”

Belangrijke oorzaak van het bankroet is volgens Bijlholt een combinatie van coronagevolgen en smalle marges. ,,In de afgelopen tijd is het geregeld voorgekomen dat personeel tijdelijk niet ingezet kon worden door coronamaatregelen en quarantaine. Met marges die dun zijn kom je dan al snel op de verkeerde glijbaan terecht.”

Flinke schuldenlast

Het stratenmakersbedrijf heeft een schuldenlast van ongeveer vier ton. Hoe de verdeling is onder schuldeisers wordt nog in kaart gebracht. Het faillissement is door het bedrijf zelf aangevraagd. Volgens Bijlholt is er weinig kans op een doorstart. ,,Er zijn al geen lopende werken meer, amper nog personeel over en er zitten ook geen goederen in de vennootschap.”