Vakantie in eigen land bleef populair: door de komst van binnenlandse toeristen draaide de Friese toerismebranche een goed jaar

De Friese toerismebranche heeft in het algemeen een goed seizoen gedraaid en de verwachtingen voor 2021 zijn optimistisch. Rust en ruimte trokken in coronatijd meer binnenlandse gasten. Landelijk is het beeld minder positief.

Toeristen op de veerboot vanaf Schiermonnikoog.

Toeristen op de veerboot vanaf Schiermonnikoog. Foto: Simon Talsma

Dat zegt directeur Martin Cnossen van regiomarketingorganisatie Merk Fryslân in reactie op cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het hele land kwamen er flink minder buitenlandse gasten en binnenlandse gasten konden dit niet compenseren.

In Fryslân was dit volgens inschattingen wel degelijk het geval. ,,We hebben meer mensen weten te trekken dan vorig jaar en op basis van geluiden uit de sector hebben we de indruk dat er ook meer overnachtingen in deze provincie zijn geboekt dan in 2019, het jaar voordat er corona uitbrak.”

Cnossen merkt daarbij op dat niet alle ondernemers betere cijfers hebben gedraaid. ,,Zo zijn ondernemers met groepsaccommodaties getroffen door de coronamaatregelen en dat is ook voor congresgelegenheden het geval, net als de nachthoreca.”

Nederlanders besteden minder

De omzetten waren in bepaalde gevallen lager, zelfs bij een groei van het aantal overnachtingen. ,,Nederlanders besteden gemiddeld minder dan Duitsers en Belgen die hier komen.” Cnossen kan nu nog niet inschatten hoe groot het omzetverlies voor de gehele Friese branche zal zijn dit jaar.

De marketingorganisatie voor de provincie Fryslân verwacht wel dat corona voor de langere termijn een positief effect zal hebben, vooral op de bezettingen buiten het hoogseizoen. ,,In de afgelopen jaren hebben we sterk ingezet op aspecten in deze provincie als rust, ruimte, gezondheid, natuur en water. In coronatijden hebben veel toeristen dit als een belangrijke voorwaarde gezien. Door de coronabeperkingen zijn velen in eigen land gebleven, het is een groep mensen waar we het sowieso al van moeten hebben. Ongeveer 80 procent komt altijd uit eigen land. Nu veel meer mensen ons eigen land verkennen, zullen ze naar verwachting ook kleinere vakanties buiten het hoogseizoen in eigen land doorbrengen. We gaan er vanuit dat dit een blijvend effect is.”

Ook de Waddeneilanden, die normaliter worden bezocht door een grote groep Duitse toeristen, hebben het door toenemend binnenlands toerisme drukker gehad. Nederlanders hebben het verlies door wegblijvende buitenlanders naar de eilanden meer dan gecompenseerd, is de indruk van Cnossen.

Landelijk

NBTC schat in dat de Nederlandse toerismebranche dit jaar nog slechter draait dan 2020, toen de wereldwijde uitbraak van het coronavirus internationale reizen een halt toeriep. Het aantal buitenlandse toeristen en zakelijke reizigers valt dit jaar ruim een kwart lager uit dan vorig jaar. Het duurt waarschijnlijk nog ruim twee jaar tot de branche volledig is hersteld van de pandemie.

De organisatie die Nederland als vakantie- en reisbestemming promoot, rekent dit jaar op 5,4 miljoen buitenlandse toeristen. Dat zijn er 26 procent minder dan in 2020. Ten opzichte van 2019 gaat het om een daling van bijna driekwart (73 procent).

,,Het beeld is vrij dramatisch, naar het zich laat aanzien nog erger dan vorig jaar”, zegt algemeen directeur Jos Vranken. ,,Je ziet dat macro-economen in de media het beeld schetsen dat de economie is hersteld. Dat is een juiste constatering, maar onder de motorkap zie je grote verschillen tussen sectoren. Dan is de bezoekerseconomie nog niet hersteld.”

Eigen land populair

NBTC is net als Merk Fryslân positief over het binnenlands toerisme. Onder Nederlanders was een vakantie in eigen land populair, mede doordat de telkens wisselende coronaregels over de grens voor onzekerheid zorgden. Het aantal binnenlandse verblijven in hotels, campings, bungalowparken of andere vakantiebestemmingen stijgt met 30 procent ten opzichte van 2020.

Landelijk was dit lang niet genoeg om het verlies aan buitenlandse toeristen te compenseren, waar dit in Fryslân naar schatting wel meer dan het geval was. ,,En dan zijn in deze provincie nog niet eens het groeiend aantal overnachtingen op boten meegeteld”, vult Cnossen aan.