Totaalinstallateur ITBB opent ook in Zwolle en wil er 200 medewerkers bij

ITBB uit Heerenveen bouwt een prefab- fabriek in Zwolle voor installaties voor de seriematige woningbouw. Het bedrijf kan straks 2500 woningen per jaar aan, het dubbele van nu. Het tal werknemers moet groeien naar driehonderd op drie locaties.

Een artist impression van de nieuwe productielocatie van ITBB in Zwolle.

Een artist impression van de nieuwe productielocatie van ITBB in Zwolle. Beeld: ITBB

,,We hebben een goede dekking in het Noorden en willen uitbreiden naar Midden-Nederland. Zwolle wordt het episch centrum van de toekomst, nu de Randstad die kant opschuift”, verklaart Jelle Boorsma, oprichter en directeur-eigenaar van ITBB. ,,Om mensen te kunnen blijven vinden is het ook goed om geografisch wat te zakken.”

ITBB werd in 1997 opgezet in Heerenveen en breidde in 2007 uit met een vestiging in Groningen, via de overname van Zonderman met 55 werknemers. Inmiddels ontwerpt, maakt en levert het bedrijf installaties aan zowel de utiliteit (ziekenhuizen, scholen), industrie en woningbouw. Boorsma noemt het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen, de Blokhuispoort en de Elfstedenhal als voorbeelden van ,,de bijzondere utiliteit” die ITBB vaak op zich neemt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de installatie van koelsystemen, verwarming, warmtepompen, zonnepanelen, beveiliging, glasvezel en led-verlichting.

We willen met onze prefabfabriek beter aansluiten op die nieuwe bouw

,,Je ziet in onze sector veel installateurs die zijn toegelegd op de woningbouw óf juist op utiliteit. Wij hebben middels overnames ons palet goed gevuld en zijn in alle takken van sport, ook de industrie, met projecten bezig. We zijn van ontwerp tot realisatie betrokken”, zegt Boorsma. ,,Vlak voor de laatste recessie zag je dat de woningbouwsector al veranderde, met toevoeging van warmtepompen, CO2-gestuurde ventilatie en andere klimaattechniek. Dat zorgde voor een versnelling in de installatiewereld, dus moesten wij ook een move maken.”

Naast de nog vaak traditionele bouwdiscipline, waarbij pas op de bouwplaats betonelementen en installatiesystemen samenkomen, zijn er meer en meer aannemers begonnen met gerobotiseerde productielijnen voor gevels en gebouwonderdelen. Boorsma noemt Dijkstra Draisma in Dokkum als voorbeeld dat bijna volautomatische circulaire gevels voor droogstapelwoningen maakt. ,,We willen met onze prefabfabriek beter aansluiten op die nieuwe bouw.”

In de regio Zwolle zette ITBB al een tijdje terug een groep medewerkers aan de slag om met een idee te komen om elektrotechniek en klimaatsystemen in woningen samen te laten komen. Dat leidde tot de fabriek voor prefab-installaties die eind dit jaar klaar moet zijn.

Nu is ITBB nog goed voor 1200 woninginstallaties op jaarbasis, met de nieuwe productielocatie moeten dat er 2500 worden. Door innovatie en robotisering komen er weinig mensen meer aan te pas in het maakproces. ,,Het gaat om aansluitingen voor de riolering, de waterleiding, delen van een warmtepomp, luchtsystemen. Het zijn de bouwstenen die alleen nog in elkaar moeten geklikt. Dat doen een paar jongens in de fabriek”, aldus de directeur. Een montageploeg op de bouwplaats maakt het af.

Geen wervingsproblemen

De uitbreiding in productie betekent ook dat meer installateurs nodig zijn. Van honderd mensen verdeeld over Fryslân en Groningen, wil ITBB naar driehonderd voltijdsmedewerkers in Fryslân, Groningen en de regio Zwolle. Ondanks het tekort aan mensen in de installatiebranche verwacht Boorsma geen problemen. ,,We hebben met aanwas vanaf de opleidingen eigenlijk nooit een probleem gehad. We zijn onderscheidend door veel specialismen te bieden waarin mensen ervaring kunnen opdoen. En je moet laten zien een winnaar te zijn, daar wil men bij horen. Dus willen we in de kopgroep van de branche acteren.”

De directeur-eigenaar wilde eigenlijk al eerder los met de bouw van de nieuwe fabriek, maar de stikstofperikelen gooiden roet in het eten. In coronatijd is de eerste paal nu geslagen. Boorsma verwacht veel van de toekomst. ,,Het is positief dat we in deze tijden kunnen uitbreiden.”

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief