Directeur Marcel Beuzenberg van  De Vries Trappen in Heerenveen.

Trappenbedrijf De Vries uit Heerenveen stapt in Groninger kozijnenmaker

Directeur Marcel Beuzenberg van De Vries Trappen in Heerenveen. Foto: Marchje Andringa

De Vries Trappen heeft de helft van de aandelen in kozijnenbedrijf Harryvan uit Slochteren overgenomen. Voor de bedrijven is het een mooie aanvulling in hetzelfde werkgebied, geven ze aan. De grote vraag naar woningen biedt extra perspectief.

Hetzelfde werkgebied, beide zijn het houtverwerkende bedrijven en bij huizenbouw leveren ze beide een ander product. Volgens algemeen directeur Marcel Beuzenberg van De Vries Trappen in Heerenveen is de overname van de helft van de aandelen van Harryvan Kozijnen in Slochteren door de drie aandeelhouders dan ook een logische stap. Over de overnameprijs zijn geen mededelingen gedaan.

Het sterk groeiende Groninger bedrijf was op zoek naar een partij die vooral op financieel en productiegebied ondersteuning zou kunnen geven. ,,Harryvan is de afgelopen vijf jaar gegroeid van zo’n 1,5 naar 4,5 miljoen euro omzet. Dan lukt het niet meer om alles zelf te doen. Ik zag dat ik meer financieel vernuft nodig heb en meer kennis over het uitbouwen van de productie als ik Harryvan een mooie, gezonde toekomst wil inleiden”, laat directeur Marcel Romijn van het kozijnenbedrijf weten.

Gorredijk en Heerenveen

Met de overname van de helft van de aandelen vormen Beuzenberg en Romijn nu de directie van het uit 1930 stammende Groninger bedrijf. ,,Romijns hart ligt bij de verkoop. Nu de productie mede daardoor zo sterk is gegroeid, is er meer ondersteuning nodig bij die productie en financiën. Dat kunnen wij bieden”, stelt de directeur van het trappenbedrijf.

Harryvan is voornamelijk gespecialiseerd in het maken van kozijnen en bijzondere deuren. Bij deze onderneming werken een kleine twintig man. De kozijnenproducent was eerder onderdeel van een bedrijf in Hoogezand dat ook gespecialiseerd was in interieurbouw.

De oorsprong van De Vries Trappen ligt in Gorredijk in 1900. De grondlegger van het bedrijf begon daar met het maken van trappen. Later kwamen daar ook kozijnen bij. Door groei van de trappenafdeling werd de productie daarvan overgeheveld naar Terband.

De afdeling is sinds 1970 in Heerenveen gevestigd. De kozijnenfabriek ging afzonderlijk verder in Gorredijk en bestaat intussen niet meer door een faillissement. Bij De Vries Trappen in Heerenveen werken er ongeveer 110 mensen. Er is een jaaromzet van ongeveer 25 miljoen euro.

Werkgebied

Beide bedrijven opereren landelijk, waarbij de nadruk ligt op de noordelijke provincies. Het bedrijf in Heerenveen is niet alleen producent, maar is ook gespecialiseerd in het zelf monteren van de trappen.

De beide noordelijke producenten leveren hun producten nu al aan gezamenlijke klanten. Door de samenwerking verwachten beide ondernemingen extra omzet te kunnen creëren, zegt Beuzenberg. ,,We blijven zelfstandig opereren onder dezelfde namen, maar met de behoefte aan nieuwe woningen die er is kunnen we nu beide producten leveren.”

Belangrijke ontwikkeling waar beide bedrijven op inspelen is de vraag naar maatwerk. ,,Harryvan is vooral in het hogere segment actief met onbehandeld hout in kozijnen, deuren en schuifpuien. Het is de bedoeling dat het aandeel duurzamer FSC-hout dat wordt gebruikt ook daar toeneemt. Wij werken daar al 100 procent mee.”

Beide houtbewerkers merken wel dat de arbeidsmarkt krapper wordt. ,,Dat is een ontwikkeling die in onze branche gaande is. Wij zijn nog steeds in staat voldoende goede nieuwe mensen aan ons te binden. Dat komt mede omdat beide bedrijven goed bekend staan. Het wordt wel iets lastiger, maar het zorgt er nog niet voor dat onze productie hierdoor afgeremd wordt.”

Veel opdrachten

Voor de nabije toekomst is de algemeen directeur positief. ,,Er is een enorm gebrek aan nieuwe woningen en dat zal niet op korte termijn opgelost worden. Voor de komende tijd hebben we al veel opdrachten in portefeuille en ook aannemers zijn voluit positief over de bouwplannen voor de komende jaren. Er zit nog heel veel in het vergunningentraject.”

De grote vraag naar nieuwe woningen heeft ook een neveneffect op de beschikbaarheid van voldoende hout, merkt de directeur op. Dat heeft consequenties voor de planning van het werk. ,,Het vergt een goede afstemming en er is getouwtrek over in de branche. Het heeft een behoorlijk effect op de materiaalprijzen maar omdat we jarenlang trouw zijn geweest aan onze leveranciers, betaalt zich dit uit in leverbetrouwbaarheid. Vooralsnog is het krapper wordende aanbod nog niet ten koste gegaan van de productiviteit.”