Vakbond CNV wil miljoenen voor werk in het Noorden

Vanuit Den Haag moet een grootschalig en langjarig investeringsplan komen om de scheefgroei in vraag en aanbod op de noordelijke arbeidsmarkt aan te pakken. Daarvoor pleit vakbond CNV.

CNV-voorzitter Piet Fortuin.

CNV-voorzitter Piet Fortuin. Foto: ANP

Voor de coronacrisis was de scheefgroei al duidelijk zichtbaar. ,,Nu liggen de zaken er even anders bij”, zegt voorzitter Piet Fortuin, ,,maar wanneer we de directe gevolgen van de huidige coronacrisis achter ons hebben, zal het versterkt duidelijk worden. Er is een grote mismatch.”

Om de scheefgroei aan te pakken moeten er, wat het CNV betreft, tientallen miljoenen worden uitgetrokken. Er zijn volgens Fortuin verschillende branches waar in de komende jaren nijpende tekorten aan geschikt personeel dreigen. Dat zorgt voor een groot negatief effect op de economie.

Tekorten

,,Er zijn branches waar veel mensen uitraken, nu ook tijdelijk in verband met corona, maar er zijn ook branches waar we nu al, of in de nabije toekomst, amper mensen kunnen vinden. Voorbeelden zijn de industrie met machineoperators, maar ook in de horeca. Wanneer alles weer meer normaal wordt na corona zal het duidelijk worden dat er bijvoorbeeld een tekort aan koks komt”, legt Fortuin uit.

Wanneer alles weer meer normaal wordt na corona zal het duidelijk worden dat er bijvoorbeeld een tekort aan koks komt

Om de tekorten aan te pakken moeten er onder andere scholingstrajecten worden opgezet. Dan gaat het niet om kortdurende cursussen om mensen in andere branches aan het werk te krijgen. ,,Het gaat om pittige en gedegen scholingsprojecten. Die moeten gefinancierd worden.”

Andere belangrijke aspecten om de noordelijke – volgens Fortuin kwetsbare – economie vooruit te helpen zijn het aanleggen van de Lelylijn, het verbeteren van de algehele infrastructuur en het bieden van investeringspremies om bedrijven naar het Noorden te halen en er te houden.

Hoogste trede

De vakbond heeft het pleit eerst neergelegd bij het kabinet, nog niet bij de provincies zelf. ,,We beginnen bij de hoogste trede en kijken dan of andere noordelijke partijen aanhaken”, zei de voorzitter vrijdagmiddag. Reacties vanuit Den Haag zijn er nog niet.

We beginnen bij de hoogste trede en kijken dan of andere noordelijke partijen aanhaken

Met de extra steun moeten ook de gevolgen van de coronacrisis voor de langere termijn worden aangepakt. De noordelijke provincies zijn onevenredig hard geraakt door de crisis, stelt de vakbond. Volgens de bond is de werkloosheid in Groningen het hoogst en moet het kabinet actie ondernemen. Het CNV baseert zich op cijfers van uitkeringsinstantie UWV en waarschuwt dat ook Fryslân een stijging van het aantal werklozen krijgt.

Het UWV constateert dat de huidige coronasteunregelingen dit jaar wel zorgen voor behoud van werkgelegenheid. In september lag het aantal uitkeringen echter wel 15 procent hoger dan in die maand vorig jaar.

Nieuwe steun Friese bedrijven op komst

De provincie Fryslân werkt aan een tweede steunpakket voor bedrijfsleven en instellingen. Hoe dat er exact uit gaat zien, is volgens verantwoordelijk gedeputeerde Sander de Rouwe nog niet duidelijk, maar achter de schermen wordt nu in kaart gebracht welke branches extra steun moeten krijgen. Volgens de gedeputeerde gaat het weer om ettelijke miljoenen.