Vakbonden horen niets meer van Hartman

De vakbonden hebben een dag na de melding van een massaontslag bij Hartman in Sexbierum niets meer vernomen van de directie van The Fruit Farm Group, eigenaar van de kwekerijen. CNV trok donderdag fel van leer tegen de handelswijze van het bedrijf. De 57 van de 110 mensen die moeten vertrekken zouden na soms tientallen dienstjaren recht hebben op een derde van de transitievergoeding en nog voor januari daarvoor moeten tekenen.

Een vooral lege parkeerplaats bij Hartman, vrijdag. Maandag horen de werknemers waarschijnlijk wie mag blijven en wie weg moet.

Een vooral lege parkeerplaats bij Hartman, vrijdag. Maandag horen de werknemers waarschijnlijk wie mag blijven en wie weg moet. Foto: Jan Spoelstra

,,We hebben in eerste instantie begrepen dat het bedrijf de stap heroverweegt en zich beraadt op hoe nu verder, maar daarna was er radiostilte. Helemaal niets meer”, zegt CNV-bestuurder Sijtze de Bruine. ,,Ik had vrijdag toch wel een reactie verwacht.”

Lees ook Ontzetting over massaontslag bij teler Hartman

Vrijdag leek er ook niemand aan de slag in de kassen. Het bedrijf meldde donderdag al geen toelichting op de ontslagen te willen geven. Maandag zouden werknemers moeten horen of ze moeten vertrekken of mogen blijven.

Conflict

The Fruit Farm Group uit België werd vorig jaar zomer eigenaar van Hartman. Vanaf dat moment lagen de Belgen voortdurend in de clinch met voormalig eigenaar Wim Hartman, en na zijn overlijden, met de erven Hartman.

Het verwijt klonk dat voor de transactie een te rooskleurig beeld is geschetst van de financiële situatie. Feit is in ieder geval dat in het jaar van de overgang, 2017, een operationeel verlies is geleden van ruim 8,2 miljoen euro. Na belastingen was dat zelfs dik 9,9 miljoen euro. Bonden begrepen dat er iets moest gebeuren, maar niet op deze manier.

Waddenglas

The Fruit Farm Group zou ook vijftig hectare grond afnemen uit het project Waddenglas van de gemeente Waadhoeke, provincie Fryslân en het rijk. In november lieten de regionale overheden al weten dat dit waarschijnlijk niet door zou gaan en dat een nieuwe afschrijving op het project, ooit 150 hectare groot, zou volgen. De Belgen hebben het afzien van de grond inmiddels per brief bevestigd.

We hebben in eerste instantie begrepen dat het bedrijf de stap heroverweegt en zich beraadt op hoe nu verder, maar daarna was er radiostilte. Helemaal niets meer

Waadhoeke heeft de eerste oriënterende gesprekken gevoerd met andere glastuinbouwers, zo zegt wethouder Caroline de Pee. ,,We richten ons nu op andere partijen, zowel de zittende tuinders in de buurt als glastuinbouw van over de Friese grens. De eerste gesprekken zijn geweest, al zijn die nog niet heel concreet.”

De Pee wil met burgemeester Marga Waanders in januari op bezoek bij Hartman, om betrokkenheid te tonen en een gesprek met de directie te hebben. ,,Tot nu toe zijn alleen de aantallen ontslagen bekend, dus de werknemers moeten nog horen wie het betreft. Dat wachten wij ook af. We willen het dan hebben over de timing, en het feit dat we het als gemeente ook uit de krant moeten vernemen.”

Tot nu toe zijn alleen de aantallen ontslagen bekend, dus de werknemers moeten nog horen wie het betreft

Over de wijze van het ontslag, waarover de vakbonden bijzonder ontstemd zijn, zegt De Pee: ,,We moeten als gemeente niet in hun schoenen willen staan, maar een goed gesprek hierover is wel gewenst.”

Nieuws

menu