Bouwbedrijf Van der Heide in Heerenveen failliet, elf man op straat

Bouwbedrijf Van der Heide in Heerenveen is dinsdag door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Mogelijk kunnen werkzaamheden doorgaan na een doorstart.

Opslag voor FSC-hout.

Opslag voor FSC-hout. Foto: ANP

Volgens curator Eerde de Vries uit Wolvega hebben zich na het faillissement van het bedrijf al enkele geïnteresseerde partijen zich bij hem gemeld. Hij gaat de komende dagen met hen in gesprek om te beoordelen of er een (gedeeltelijke) doorstart van werkzaamheden kan zijn.

Bij het bedrijf werken er totaal elf mensen. Hen wordt vooreerst ontslag aangezegd en deze werknemers kunnen daarna mogelijk bij een overnamepartij aan de slag.

De directie van het bedrijf heeft zelf het faillissement aangevraagd. Volgens de curator is dat vooral het gevolg van een schuldenlast die in de tonnen loopt. De exacte hoogte is nu nog niet duidelijk.

Dure grondstoffen

De schulden zijn in een jaar tijd sterk opgelopen door twee belangrijke oorzaken, zegt de curator. ,,Ondanks het feit dat veel bouwbedrijven momenteel goed in het werk zitten, is de situatie bij deze bouwer financieel niet goed gegaan. Van der Heide heeft veel last gehad van de coronapandemie en de maatregelen die er zijn. Vooral verbouwwerk kon minder goed doorgaan in verband met de afstandsregels. Een andere belangrijke factor is de grondstofprijs, zoals die van hout. De prijzen zijn in korte tijd zeer sterk gestegen en konden niet altijd worden doorberekend aan de opdrachtgevers.”