Veehandel Van Dam uit Tytsjerk (met een omzet van 120 miljoen) is overgenomen door marktleider VanDrie Groep

Veehandel Van Dam Groep uit Tytsjerk wordt overgenomen door VanDrie Groep uit Mijdrecht (Ut.). De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de overname goedgekeurd.

Kalveren in de stal.

Kalveren in de stal. Foto: PEDRO PUENTE HOYOS PEDRO PUENTE HOYOS

Van Dam Groep werd in 1979 opgericht voor Arie Jan van Dam als eenmanszaak. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een bedrijf met een omzet van 120 miljoen euro. Er werken veertien mensen. Het bedrijf is een groep van ondernemingen in het binnen- en buitenland die zich bezig houdt met de verschillende zaken in de kalversector, ‘onder andere het verhandelen van nuchtere kalveren, startkalveren, slachtkalveren en ander vee en het begeleiden van kalverhouders in de mesterij’. De buitenlandse ondernemingen blijft de familie Van Dam zelf doen.

Marktleider

VanDrie Groep maakt producten op het gebied van kalfs- en rundvlees, (kalver)voeders, zuivelgrondstoffen en kalfsvellen, en is marktleider op dit gebied. Het heeft een omzet van 2,4 miljard euro, en er werken zo’n 2600 mensen. De bedrijven zeggen uit te zien naar ‘een succesvolle samenwerking en integratie op basis van dezelfde familiewaarden en visie op de markt.’

Geen lagere inkooprijzen

De ACM moest de overname goedkeuren. Na onderzoek stelt de dienst vast ‘dat het niet waarschijnlijk is dat de overname zal leiden tot lagere inkoopprijzen van kalveren of tot uitsluiting van concurrenten’. Als het bedrijf lagere prijzen zou betalen aan melkveehouders en handelaren van jonge kalveren, had dat zeker op langere termijn kunnen leiden tot minder investeringen in bijvoorbeeld duurzaamheid en dierenwelzijn. Maar een verlaging van de prijs lijkt onwaarschijnlijk. ‘Melkveehouders en handelaren kunnen dan overstappen naar concurrenten’, licht de ACM toe.

De ACM keek ook of de VanDrie Groep door de overname de inkoopprijs van vetgemeste kalveren kan verlagen, maar daarvan lijkt geen sprake omdat ook die leveranciers naar de concurrent kunnen stappen. Ook lijkt de overname geen grote gevolgen te hebben voor de concurrentie in de hele kalverketen. ‘Het is niet waarschijnlijk dat de Van Drie Group concurrenten kan uitsluiten van de markt door bijvoorbeeld tijdelijk hoge vergoedingen te geven aan melkveehouders en handelaren bij de inkoop van kalveren’, concludeert de ACM.