Veehouderij zonder dierenleed is onmogelijk. Consument, supermarkt, overheid en boer zijn samen verantwoordelijk voor het dierenwelzijn
Alleen stoppen met de veehouderij en allemaal plantaardig eten, maakt een eind aan dierenleed in de landbouw. Die stap zit er voorlopig niet in, stelt hoogleraar ethiek aan de Wageningen University and Reseach Bart Gremmen. Zijn voorstel: met zorgethiek als leidraad het dierenwelzijn vergroten.

Varkenshouderij in Noord-Brabant. Een andere manier van varkens houden, vraagt om een ander stalsysteem. Foto: ANP
De Nederlandse veehouderij weet tegen lage kosten veel voedsel te produceren. Er is daarbij een keerzijde van die efficiënte productie. De rij ziektes en andere negatieve effecten die Gremmen in zijn boek Dierethiek en veehouderij opsomt, stemmen niet vrolijk. Zo worden jaarlijks alleen al in Nederland vijftig miljoen eendagshaantjes gedood omdat zij geen eieren kunnen leggen en opfokken tot vleeskippen niet rendabel is.
Lees ook
Vacatures
Werkvoorbereider Modulaire Bouw
Qomplex

Lid Raad van Toezicht | financieel profiel
Talent Performance namens Alliade

Werken op de SEH, OK of IC?
Ommelander Ziekenhuis Groningen
