Veel interesse voor zonnepanelenplaatser ESBE uit Heerenveen, die in bloeiende markt failliet ging: tussen 15 en 20 overnamekandidaten

Komt er op korte termijn een doorstart van ESBE Europe Solartechniek uit Heerenveen? Er zijn al tussen de 15 en 20 overnamekandidaten voor het bedrijf, gespecialiseerd in het monteren van zonnepanelen. ESBE werd recent failliet verklaard.

Een woning met zonnepanelen.

Een woning met zonnepanelen. Foto: ANP

Christian Geffroy van Dommelholt Advocaten is aangesteld als curator. Volgens zijn collega Douwe Cnossen, ook betrokken bij het dossier, is er goede hoop op een doorstart van ESBE. De werkzaamheden worden de komende periode voortgezet door de curator. Er liggen nog veel opdrachten. ,,En een voortzetting is goed voor de waarde van het bedrijf”, aldus Cnossen.

Volgens Cnossen zijn er nog geen conclusies te trekken over de oorzaken van het faillissement. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. De eigenaren verklaarden zelf dat de resultaten tegenvielen, en dat verwachte groei uitbleef. Door de coronacrisis zouden meerdere opdrachten zijn uitgesteld of afgezegd. Of het bedrijf coronasteun heeft aangevraagd bij de overheid, wordt volgens Cnossen nog onderzocht.

Bloeiende markt

De branche voor zonne-energie zit al jaren in de lift. Zo steeg volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek het aantal zonne-installaties bij particulieren en bedrijven van bijna 788.000 in 2018 naar ruim een miljoen in 2019. ESBE levert aan beide groepen. Volgens Cnossen reageren veel mensen daarom in eerste instantie verbaasd op het faillissement. ,,En dat begrijp ik wel. Zeker gezien de huidige markt.” De bloeiende markt kan ook verklaren waarom er zo veel interesse is het bedrijf. ,,Ik heb ook begrepen dat er momenteel een groot tekort is aan monteurs van zonnepanelen.”

Er werkten 64 mensen bij het bedrijf. Er is een schuldenlast van ongeveer vijf miljoen euro, waarvan zo’n 1,1 miljoen euro aan de Belastingdienst en zo’n 950.000 euro aan een bank. ESBE vroeg het faillissement zelf aan, nadat eerder de surseance van betaling was aangevraagd. Dit is in de praktijk vaak een voorportaal voor een faillissement.

Binnen enkele weken

ESBE staat ingeschreven in Almelo, maar werkt in de praktijk vooral uit een grote vestiging op Businesspark Friesland West in Heerenveen. Cnossen verwacht binnen enkele weken met nieuws over een eventuele doorstart te komen.