Dit artikel is vandaag gratis

Veel reguliere woningen langs de kust worden gekocht voor verhuur aan de vakantieganger, en Schiermonnikoog en Ameland spannen daarin de kroon

De vuurtoren van Schiermonnikoog. Foto: ANP

In de gebieden langs de kust worden veel woningen gekocht als tweede huis. Eigenaren gebruiken het als buitenhuis of om te verhuren aan vakantiegangers. In tien jaar is het aantal tweede woningen sneller gestegen dan het aantal starterswoningen.

Dat komt naar voren uit een onderzoek dat het Kadaster heeft gedaan in opdracht van het onderzoeksjournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV.

Schiermonnikoog voert de lijst aan. Daar is inmiddels 9,4 procent van alle huizen iemands tweede woning. Dat komt neer op ongeveer één op elke elf woningen. Daarna volgen Ameland (7,9 procent) en Tubbergen (7,1 procent). Het gaat om gewone woningen, dus niet om recreatiehuisjes op vakantieparken.

Sluis in Zeeuws-Vlaanderen is een andere gemeente in de landelijke top. Tot 2014 waren tweede woningen er niet toegestaan, inmiddels is 5 procent in bezit van iemand van buiten. In het dorp Cadzand in de gemeente Sluis gaat het zelfs om de helft van alle woningen.

In de landelijke top staan ook een paar grotere steden, zoals Groningen, waar 3,8 procent van de huizen iemands tweede woning is. In Amsterdam gaat het om 3,5 procent. Het onderzoek van Pointer wordt zondagavond uitgezonden op NPO2.

De gemeenten met het grootste aandeel tweede woningen op een rij: 1. Schiermonnikoog (9,4 procent); 2. Ameland (7,9 procent); 3. Tubbergen (7,1 procent); 4. Noord-Beveland en Veere (5,8 procent); 6. Dinkelland en Terschelling (5,3 procent); 8. Staphorst (5,2 procent); 9. Sluis (5 procent); 10. Bergen (NH) en Baarle-Nassau (4,8 procent).

Vacatures

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Lid College van Bestuur

Talent Performance

Lid Raad van Toezicht

Zonnehuisgroep Noord

Nieuws

menu