Verffabriek NelfKoopmans in Marrum was de jager, maar werd de prooi. Bedrijf is overgenomen door de PearlPaint Group: 'Het is de omgekeerde deal, maar ik ben helemaal blij'

De Nederlandsche Elektrische Lakfabriek uit 1916 in Marrum, tegenwoordig NelfKoopmans, is overgenomen door branchegenoot PearlPaint Group uit Lelystad. Directeur-eigenaar Paul Dokter heeft bedongen dat de negentig werknemers aan de slag blijven. ,,Voor afspraken uit de Green Deal en de eis volledig circulair te zijn in 2050 is schaalgrootte nodig. Ordinair gezegd: daar moeten euro’s naartoe.”

Productie bij verffabriek NelfKoopmans in Marrum

Productie bij verffabriek NelfKoopmans in Marrum Eigen foto

,,Ik zit nu 35 jaar in de verfindustrie en waar we vroeger loodwit in de verf gooiden, en overigens alles wat een beetje kon branden, moet het nu met steeds minder oplosmiddelen. Wij zitten op 75 procent watergedragen verf, maar die laatste 25 procent blijft lastig. Niet vanwege het esthetische, maar vanwege de bescherming die verf ook moet bieden”, zegt Dokter (57). ,,En dan moet je in een krimpende markt toch wel een omzet van 30 à 40 miljoen euro hebben om er een paar mensen in het lab bij te kunnen zetten voor ontwikkeling. Die schaal hebben wij niet.”